Вечно млад: космодрумът “Байконур” стана на 62!

Вечно млад: космодрумът "Байконур" стана на 62!
“Байконур”, за който се смята, че е построен върху свещен остров, е най-големият космодрум в света

Основан е на 2 юни 1955 г. и е бил домакин на едни от най-емблематичните изстрелвания на ракети и сателити в историята. Именно оттук Юрий Гагарин и Валентина Терешкова потеглят на епичните си пътешествия в космоса.

“Байконур”, първият и най-голям работещ космодрум в света, е разположен в пустинните степи на Южен Казахстан. Основан е на 2 юни 1955 г.

Русия плаща по $115 млн. годишно за наем на космодрума по силата на договор, който изтича през 2050 г.

Древните номади смятали района на бъдещия космодрум за свещен и го наричали “Пъпа на Земята”.

Останки от древна цивилизация са открити при строителството на космодрума. Главният му проектант Сергей Корольов определя находките като добро предзнаменование.

Космодрумът е основан на 2 юни 1955 г. като място за изпитание на първата междуконтинентална балистична ракета – Р-7.

“Спутник 1”, първият изкуствен спътник на Земята, е изстрелян от “Байконур” на 4 октомври 1957 г.

Юрий Гагарин участва в първата космическа мисия с човешко участие от първата площадка за изстрелване на космодрума на 12 април 1961 г.

Съветският космонавт Валентина Терешкова е първата жена, излетяла в космоса, – на 16 юни 1963 г. тя тръгва на мисията “Восток 6”.

От “Байконур” за по-малко от половин век са изстреляни над 1500 космически кораба, изпълнявали различни задачи, и повече от 100 междуконтинентални балистични ракети.


Loading...

Москва планира да замести “Байконур” с новия космодрум “Восточни”, който в момента се строи в руския Далечен Изток.
Автор: Борис Егоров, Слава Петракина

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.