Венецуелски бойни самолети Су-30МК2В успешно изстреляха ракета Crypton + ВИДЕО

Венецуелски бойни самолети Су-30МК2В успешно изстреляха ракета Crypton + ВИДЕО


Венецуелски военновъздушни сили демонстрираха способността си да се противопоставят на военноморските бойни сили на условен враг. Като част от мащабните военни учения стратегическa формация “Ангостура-200”, руски многоцелеви изтребители Су-30МК2В, използваха противокорабни ракети Х-31А “Криптон”.
Този тип ракети клас “въздух-море” бе изстрелян в рамките на големите военни учения, които се проведоха в страната. Видеоматериалът показва процеса на качване на ракетите на бойните самолети, тяхното излитане, съвместно прелитане над военните кораби на венецуелския флот и изстрелване на Х-31A.

Тактическата противокорабна ракета клас “въздух-земя” Х-31A (по кодификация на НАТО: Crypton) също е от руски произход, предназначена за унищожаване на повърхностни надводни цели с водоизместимост до 4500 бруто тона, пише интернет порталът “Бог-рата”. Това могат да бъдат бойни кораби, както и морски десантно-транспортни средства. По време на полета ракетата достига скорост до 3600 км/ч (на височина малко над водата скоростта ѝ е по-малка и достига около 2200 км/ч). Оборудвана е с кумулативно-фугасна бойна глава с маса от 100-110 килограма. Максималният ѝ обхват зависи от варианта на модификация и варира в диапазона от 70 до 160 километра.

Разполага с активна радарна самонасочваща се глава за откриване на целта. Характеризира се с висока устойчивост на противоелектронни опити за намеса от неприятеля.

Освен противокорабния вариант съществува и такъв за борба с вражески радари. Тази ракета има още по-голям обхват (около 250 км) и благодарение на голямата си разрушителна сила може ефективно да неутрализира системите до такава степен, че на практика да не могат да бъдат възстановени.

Руският многоцелеви боен самолет Су-30МК2В може да използва и други видове високопрецизни оръжия, като например ракети Х-59M и Х-29T. Тези ракети са предназначени за унищожаване на широк кръг от вражески и морски цели.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.