Василий Зайцев – една легенда с много въпросителни

Василий Зайцев - една легенда с много въпросителни


През 1915 година в Еленинско-Русия е роден Василий Григориевич Зайцев.Най-известният снайперист в световната история.
На него има посветени няколко книги,включително и един филм,наречен “Враг пред портата” с Джъд Лоу в главната роля.
Между другото Вася Зайцев въобще не прилича на актьора,ама карай,преживява се някак.
По важното е,че човека се е старал за родината и за него трябва често да се говори и пише,защото той си е герой откъдето и да го погледнеш…
Днес обаче няма да се задълбавам в подвизите му,а ще ви разкажа нещо друго свързано с личността Зайцев.
Нещо загадъчно и неясно,зад което и до ден днешен все още се навърта една голяма въпросителна.Сядайте и четете….
В световните хроники на най-добрите снайперисти съветските стрелци винаги са били лидери.Василий Зайцев
Това се дължало на факта,че в червената армия са обръщали много специално внимание на тях,защото са били основата на военната тактика.
Снайперистите винаги внасяли смут в редовете на противника,предлагали уникално покритие на останалата войска и поразявали най-важните цели-вражеските командири. Мотото им било..”Един изстрел,един убит”.

Забележителното при братушките е,че за елитни стрелци били обучавани не само мъжете.Червената армия се слави като първата в света,която разполагала и със жени-снайперисти.Тяхното участие в сраженията се оказало повече от полезно,защото типично по женски те търпеливо и прецизно изчаквали целта си,а това са си две много важни качества за един стрелец.
Ето ви една символична класация,която сама по себе си говори за техните постижения..

Миша Талков-932 поразени противника,
Василий Шатирадзе-534,
Иван Сигуренко-525,
ИванИлич-494,
Игор Петрович-436….

Интересното в тази подредба е,че със своите 225 поразени немски войници и единадесет вражески снайпериста,Василий Зайцев дори не е в първите двадесет.Ама как така?…ще попитате вие.Нали беше най-добрият!
Беше.Ама само във филма.
Василий остава запомнен не толкова с точния си мерник или с мястото си в класацията,а заради факта,че убива немския снайперист Хайнц Торвалд познат още като майор Ервин Кьоних.
Началника на немската снайперистка школа в Берлин,който висшето командване на Вермахта специално изпратило в Сталинград,за да се справи с Василий Зайцев.И точно тук лекичко се пренасяме във филма.

Кьоних вече е пристигнал,подготвил се е и започва да търси нашия човек.Зайцев и мерачът му обче не ядат доматите с колците.
Те вече са разбрали за майора и също започват да го издирват и след дълго дебнене и чакане най-сетне успяват да засекат немеца и съвсем професионално да му видят сметката.

И за да бъде всичко както трябва,взели му и документите за доказателство,че снайпериста,който застреляли бил имено този Хайнц Торвалд.Ето как се родила легендата,че Зайцев убива най-добрият стрелец на Вермахта. Кралят на снайперистите Хайнц.
Това беше историята показана ни във филма.
Сега да погледнем и истинската история,която твърди съвсем друго…

Единственото място откъдето се знае за случката с убития немец е само и единствено разказа на самия Василий.
Никъде,ама абсолютно никъде в записките описващи действията на червената армия през онези години не е записано някой друг да е потвърдил,че убития стрелец е имено Кьоних.Ами мерачът на Зайцев ?
Нали все пак е бил плътно до него !?..Той не фигурира никъде.
А личните документи на майора?
Все си мисля,че те са най-доброто доказателсто за самоличността му!!…
И тях обаче ги няма.Никой и никъде не ги е виждал.

И точно тук е големия въпрос,който и до днес все още няма отговор.Съществувал ли е наистина майор Кьоних ?

Според мен не,защото истинските исторически факти доказват,че архивите на немската армия не пазят такова име.
По интересното е,че в тях не фигурира и Хайнц Торвалд.
Не ви ли изглежда някак си странна и командировката на най-добрия немски снайперист чак до Сталинград и то само заради Зайцев?
Според мен е повече от странна,защото в 284-стрелкова дивизия на червената армия е фигурирал цял взвод с първокласни снайперисти и всеки един от тях е бил достатъчно сериозна заплаха за германската армия.
Още по-интересен е факта,че изпращането на какъвто и да било немски офицер заради Зайцев също не фигурира в документите на Вермахта.Въпроси и загадки,заради които са се породили и съмненията,че Василий Зайцев никога не е имал среща с началника на немските снайперисти,а просто е гръмнал поредния немски снайперист,който се е изпречил на пътя му.Василий Зайцев
Каквито и да са твърденията по този случай обаче,те по никакъв начин не омаловажават заслугите на Зайцев в битката за Сталинград.
А те със сигурност са достойни за пример.

Капитан Василий Зайцев умира на 15 декември 1991 в Киев,а на 31 януари 2006-та,тленните му останки са пренесени на „Мамаев Курган“ край Волгоград.


Loading...

Гробът на Василий Зайцев

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.