България и САЩ заедно в Air Policing на НАТО

Българското небе


Министерският съвет прие решение, с което разрешава от 9 до 16 септември 2016 г. съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и САЩ, съобщиха от МО. С решението се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни задачи, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.

По време на съвместния Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.
Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в мисиите, се посочва в съобщението.
От МО поясняват още, че ограниченията, въведени от Министерския съвет, ясно и категорично показват, че суверенитетът на въздушното пространство на България е под национален контрол.

При охраната му дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на точно определени мисии. Те се наричат „зона за дежурство във въздуха“, „прехват“, „визуално опознаване“, „съпровождане и намеса“.
На дежурните самолети от САЩ не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба.
В края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав. По време на Air Policing ще дежурят по 2 самолета от САЩ.

Задачите по този съвместен Air Policing са в изпълнение на Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Той регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Като член на НАТО България изпълнява задачи по този план.

Решението на правителството за съвместна охрана на въздушното пространство на България от военновъздушните сили на България и на САЩ е с цел гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса.
То е в изпълнение на мерките, приети на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г.

Една от тези мерки е за усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.
С оглед изпълнението на мерките през февруари 2016 г. бяха приети от Народното събрание изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които регламентират възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни. (БА)
Източник: armymedia.bg


Loading...

Истината е, че Американците не биха допуснали други самолети да летят над техните бази и затова се случва така !
Бихме допълнили, че България отдавна е загубила суверинитетът си, а днес губи и уважението си !
Както е казано, който не храни собствената си армия ще храни чужда !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.