“Блумбърг”: България и още 3 страни от НАТО искат Русия да ги защитава

"Блумбърг": България и още 3 страни от НАТО искат Русия да ги защитава
Гражданите на четири страни-членки на НАТО предпочитат военен съюз с Русия в случай на агресия против страната им.

Това сочат данните от глобално проучване, проведено от WIN/Gallup International. Предпочитанията си към Русия са дали Българите, гърците, словенците и турците.

При това като основна заплаха за безопасността си гражданите на България и Гърция са посочили Турция, която също е член на НАТО и на теория техен съюзник.

Турската окупация на Северен Кипър през 1974 година показа, че жителите на тези страни не могат да разчитат на Алианса, затова те избират Русия, пише агенция Bloomberg.

По-голямата част от участвалите в проучването одобряват САЩ за съюзник, но, както отбелязват изследователите, хората активно реагират на промените в структурата на международната сигурност, създадена след Студената война.

Например, китайците са си избрали за съюзник Русия, руснаците – Китай. Това, по думите на вицепрезидента на асоциацията WIN/Gallup Кънчо Стойчев, показва, че политиката на САЩ в последните 20 години е довела до сближаване с Москва и Путин. “Това е странно, защото във фундаменталния смисъл Русия е част от Европа”, отбелязва Стойчев.

Деканът на школата за икономика и наука към Университета Санкт Гален Джеймс Дейвис предполага, че резултатите от допитването също говорят за религиозен разкол в Европа. Гърците и Българите избират православната Русия, украинското и босненското общество са разцепени на религиозен принцип. При това предимно православната Румъния избира САЩ, а католическа Словения – Русия.


Loading...

“Когато преподавам на 18-годишни студенти, аз виждам, че добрата стара солидарност пред лицето на съветската заплаха за тях е само архаизъм”, отбелязва Дейвис.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.