Американски медии: С-500 са заплаха за ракети, спътници и изтребители от 5-о поколение

Американски медии: С-500 са заплаха за ракети, спътници и изтребители от 5-о поколение
Американски медии анализираха потенциала на най-новата руска зенитна ракетна система С-500 “Прометей”.

“Страшната нова ракетна система за въздушна и противоракетна отбрана С-500 установява нови рекорди за покрити далечини”, пише The National Interest, цитиран от “Российская газета“.

Изданието отбелязва, че новата система не само притежава “безпрецедентни способности” в поразяването на високи цели, включително балистични ракети и спътници, на извънредно големи разстояния, но и може да се бори с “невидими” самолети – включително F-22 и F-35. Същата информация неотдавна беше публикувана и от американския сайт CNBC: “Русия потвърди, че новата противоракетна система С-500 е в състояние да прехваща въздушни цели, летящи с хиперзвукови скорости, както и пълна гама от самолети и безпилотни летателни апарати, включително многоцелевите F-22 и F-35”.

“Макар да не са демонстрирани всички възможности на С-500, няма основание да се съмняваме във възможностите на руските системи за противовъздушна отбрана”, гласи публикацията на The National Interest.

По данни на военни източници от САЩ Русия е тествала С-500 “в диапазони, които до момента са смятани за невъзможни”. С-500 е поразила мишена на разстояние от около 500 км, което е с 80 км повече от възможностите на всички аналогични системи.

“Фактите са си факти: С-500 демонстрира изключителни възможности”, признава The National Interest. С-500 използват няколко типа ракети. Те могат да поразяват мишени, летящи със скорост от 7 км/сек, което е напълно достатъчно за унищожението на всяка въздушна цел, включително и спътник.

По оценки на американското издание системите С-500 са способни да поразяват цели на височина от 200 км и в радиус от 600 километра. Те едновременно прехващат до 10 балистични ракети. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.