Американски медии: руският МиГ-29 е “смъртоносен самолет”

Американски медии: руският МиГ-29 е "смъртоносен самолет"
Многоцелевият изтребител от четвърто поколение МиГ-29 (по класификацията на НАТО Fulcrum) може да стане сериозен противник за американските F-15 и F-16, пише The National Interest.

През 1997 г. Съединените щати се сдобиват с 20 самолета МиГ-29 от Молдова и още тогава успяват да ги оценят, твърди се в статията на NI, цитирана от “Взгляд“.

Отбелязва се, че МиГ-29 е “маневрен и смъртоносен самолет за своето време”. По редица характеристики съветският изтребител превъзхожда американските си колеги, макар да не му достига авиониката, твърди авторът.

В същата тази година още една страна извън пределите на бившия СССР получава МиГ-29 – и това е Израел, “който за няколко седмици взема три едноместни Fulcrum от неназована източноевропейска страна”.

МиГ-29 е най-напредналият реактивен изтребител, който Русия е предавала на Близкия изток – първо на Ирак, а след това и на Сирия, затова израелците приветстват възможността да го изпитат и оценят, продължава статията.

Израелските летци са особено впечатлени, отбелязва авторът. МиГ-29 се отличава от американските самолети, с които те са свикнали. Същевременно, по техните думи, на МиГ-овете “се лети леко”. Компютрите му за подсигуряване на кацанията в случай на затруднения у пилота впечатляват с възможностите си да стабилизират самолета, гласи материалът.

Така един от изпитателите отбелязва, че МиГ-29 не само е равен на F-15 и F-16, но и ги превъзхожда по маневреност и съотношението на маса и тяга. “Нашите пилоти трябва да са внимателни с тези самолети във въздушния бой. Управлявани от добре обучени професионалисти те са опасни противници”, твърди той. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.