Американски експерти: Руснаците планират да разкрият бойните способности на самолета F-35

Американски експерти: Руснаците планират да разкрият бойните способности на самолета F-35


Продажбата на висококачествена бойна техника, като всяка руска ПВО система С-400, може да доведе до пълен “провал” на най-съвременните американски военни технологии, използвани от САЩ във въздухоплавателната индустрия. Това ще позволи на руснаците да получат знания, които по-късно ще е трудно да се възстановят.

Когато Турция приеме на въоръжение системите за ПВО С-400 “Триумф”, а този въпрос вече е съгласуван на най-високо равнище, може да възникне заплаха за американските изтребители пето поколение F-35. Работата е там, че в състава на турските ВВС вече има две такива машини и руските военни биха могли да получат възможност да ги проучат по-добре.

Това мнение изразиха американски военни, цитирани от изданието Business Insider.

Договорът за доставка на руските С-400 в Турция бе сключен през 2017 година, припомня “Российская газета”. Става въпрос за 4 дивизиона, като Русия планира да приключи доставките им до края на тази година. Буквално в навечерието на това събитие САЩ за пореден път заплашиха Анкара, че сделката може да доведе до отказ да ѝ бъдат предоставени напреднали технологии и преустановяване на участието ѝ в програмата за създаване на F-35.

Проблемът е, че Турция вече е получила първите изтребители. Главата на американските въоръжени сили в Европа Къртис Скапароти заяви пред комисията по отбрана в Сената на САЩ, че предаването на самолетите всъщност е било много лоша идея.

“Моят най-добър военен съвет би бил отказ от експлоатация на F-35 съвместно със съюзниците, които работят с руските системи за ПВО, още повече с подобни напреднали решения в техните възможности”, отбеляза генералът.

Командването на НАТО се безпокои “колко дълго и колко близо” ще летят F-35 до комплексите С-400. Американските военни се стремят да се договорят ясно с Турция по този въпрос. Русия не просто продава радари, батареи от зенитно-ракетни системи и самите ракети, но и ще ги поддържа и ще обучава турските военни. Така, предполагат експертите от изданието, тя ще получи възможност да проучи F-35. Тези данни на свой ред могат да се използват за усъвършенстване на руските системи за ПВО.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.