Американският миноносец “Доналд Кук” отново плава в Черно море: Руският флот го наблюдава отблизо

Американският миноносец "Доналд Кук" отново плава в Черно море: Руският флот го наблюдава отблизо


Американският ракетен разрушител “Доналд Кук” отново плава в Черно море. Руският Черноморски флот ефективно ангажира дивизия повърхностни кораби за наблюдение на движението му.
Руският Черноморски флот наблюдава миноносеца на САЩ “Доналд Кук”, оборудван с крилати ракети, който навлезе в Черно море, съобщиха от Националния център за управление на отбраната на Русия, предаде сръбският интернет портал “Бог-рата”.

“Черноморският флот започна да следи американския миноносец “Доналд Кук”, въоръжен с крилати ракети, веднага след навлизането му в Черно море”, заявиха от Центъра.

Конвенцията от Монтрьо¹ точно предвижда времето, което той може да прекара в Черно море – максимум 21 дни. Според Центъра американският кораб ще бъде следен от електронни и технически средства.

Шестият флот на САЩ по-рано обяви, че “Доналд Кук”, оборудван с крилати ракети², е предприел преминаване през Дарданелите към Черно море, за да “извърши операции по морска сигурност и да повиши регионалната морска стабилност, готовността и морския капацитет на нашите съюзници от НАТО и партньори в региона”.

Руската агенция ТАСС припомня, че в началото на този месец се появи информация, че десантният кораб на САЩ “Форт Макхенри” преминава през Дарданелите към Черно море.

Това е много сериозен кораб от клас Whidbey Island, който на 6 януари в 21:00 ч московско време (20:00 ч българско време – бел. ред.) навлезе в акваторията на Черно море.

Дължината на кораба достига почти 200 м, а общата му водоизместимост е 16 500 тона. Корабът може да транспортира около 500 морски пехотинци. В допълнение към морските пехотинци и бойната техника той може също да превозва специални плавателни съдове с въздушни възглавници за по-бързо разгръщане на морския десант. Във въоръжението си разполага със зенитни артилерийски комплекси Phalanx CIWS и оръдия Mk-38, както и ракетни системи за ПВО с малък обсег RIM-116.

По този повод Черноморският флот ангажира дивизия повърхностни кораби, чието командване се извършва от патрулния кораб “Питливий”.

Това е кораб клас 1135М “Буревестник”. Той е с дължина 123 м и водоизместимостта му достига 3200 тона. Захранва се от две газови турбини, които могат да генерират 36 000 к.с. при максимална мощност. Те позволяват на кораба да достигне скорост от 32,5 възела. Максималната автономност на корабоплаването е до 9000 км. Екипажът на “Питливий” се състои от около 200 членове, 10% от които са офицери. Разполага с противоподводен ракетен комплекс УРК-5 “Раструб-Б” (1х4) и други предимно торпедни, артилерийски и ракетни оръжия с малък обсег, предназначени за незабавна защита на кораба от въздушни атаки.

Конвенцията от Монтрьо регулира преминаването и плаването през Босфора и Дарданелите. Според нея американски разрушител не може да остане там повече от три седмици, тъй като принадлежи към страна, която няма излаз на Черно море.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.