“Авангард” ще получи огнеупорен титаниев корпус

"Авангард" ще получи огнеупорен титаниев корпус
Руските учени работят върху създаването на супер устойчива титаниева сплав, която да предпазва термоядрената бойна глава на перспективното хиперзвуково оръжие “Авангард” от високи температури, достигащи няколко хиляди градуса по Целзий.

Най-новата свръхзвукова ракета “Авангард” ще получи огнеупорен титаниев корпус, който се разработва в “НПО машиностроения”, каза източник от отбранително-промишления комплекс за РИА Новости.

“НПО машиностроения” работи по нови сплави при условия на високо нагряване. Изследванията са необходими за разработването на корпуси за най-новите хиперзвукови ракети, включително и междуконтиненталната балистична ракета “Авангард”, заяви източникът.

Компанията разработва ракетата “Циркон”, която ще бъде инсталирана на атомната подводница пето поколение “Хаски”. Според източникът скоростта на ракетата ще бъде 4-5 Mаха.

Членът на експертния съвет на Военно-промишления комплекс на Русия Виктор Мураховски поясни за РИА “Новости”, че в момента разработваната титаниева сплав е предназначена за хиперзвуковиракети със скорост от поне 5 Маха. Резултатът от разработката ще бъде приложен не само в “НПО машиностроения”.

“Става дума за ракети, които могат да развият скорост от 5 Маха и повече, за тях се създават тези сплави.

Освен за “Авангард”, тази разработка е необходима и за корпуса на ракетата “Сармат”. Използването на нови сплави не е ограничено само за тези ракети- има и други проекти, които все още не са публично представени”, каза източникът.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви пред Федералното събрание на Русия, че в страната е създадена системата “Авангард”, способна да лети в плътните слоеве на атмосферата с междуконтинентален обхват, като може да развие скорост над 20 пъти по-висока от тази на звука.

Впоследствие руският вицепремиер Юрий Борисов, който по това време беше заместник-министър на отбраната, заяви, че военният отдел е подписал договор за серийно производство на първата партида “Авангард”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.