Роскосмос усилва орбиталната групировка на НАТО с шпионски спътници

Роскосмос усилва орбиталната групировка на НАТО с шпионски спътници
На 14 юли Рособоронекспорт за първи път публикува на своя сайт статистика по договорите в космическия отрасъл, съобщи svpressa.ru.

Оказало се, че с негово посредничество Роскосмос е извел на орбити над 30 космически апарата от 14 страни, включително от Великобритания, Германия, Италия, Китай, Норвегия, Швеция, Европейската космическа агенция. На тази тема изданието „Свободная пресса” посвещава обстоен анализ от Антон Мардасов.

Сред най-значимите проекти, реализирани от Рособоронекспорт, са посочени изведените спътници в интерес на Южна Корея, Италия и САЩ с ракетнокосмическия комплекс с морско базиране Sea Launch, 5 военни космически апарата за дистанционно сондиране на Земята SAR-Lupe (Германия) от космодрума Плесецк, 4 апарата за свръзка в интерес на Австралия, ОАЕ, Канада и Турция.

Роскосмос обаче извел спътници и по свои преки договори, така че общо изведените от Русия чужди спътници, включително принадлежащи на страни от НАТО, са в пъти повече.

Мардасов основателно задава въпроса защо Русия помага на НАТО да усилва своята орбитална групировка от спътници, част от които ще шпионират нейната територия или ще уплътнят комуникациите на Алианса. Като пример авторът сочи Астра-2G през 2014 г., британските комуникационни Inmarsat 5F2 и Inmarsat-5F3 през 2015 г., американските Intelsat 31 DLA-2 и EchoStar 21 през 2016 г.

Много любопитна е историята на Astra-2G на Airbus Defence and Space, който временно (за 3 месеца) щял да резервира връзки на НАТО в Х- и Ка-диапазони. Той обаче всъщност резервира позиция за чисто военен спътник в пренаселения Космос, като ще бъде преместен в нова точка.

Сходна е ситуацията британския Inmarsat-5F3 от пето поколение, или спътниците на американската NGA (Национална агенция за геопространствено разузнаване, влизащо в структурата на Пентагона.

Извеждането на спътниците в интерес на чужди военни блокове стратегически не е изгодно за Русия, твърдят експерти. От друга страна благодарение именно на тези космически услуги през 90-те години и в началото на новия век руската космическа промишленост успяла да оцелее. Например точно с руските космически двигатели РД-180 за ракетите-носители Atlas V американците извеждат свои геостационарни свързочни и военни спътници. Именно тези апарати са предназначени за оперативно предупреждение за ракетно нападение.

Нещо повече, част от стартовете на западни спътници са извършвани с конверсирани военни ракети-носители „Днепър”, направени на базата на снети от бойно дежурство тежки МБР РС-20 (по западна сигнатура SS-18 „Сатана”). Тази практика е въведена от 2006 г. от позиционния район на 13-а Ясненска ракетна дивизия на РВСН (точно преди южния край на Урал).

Например през 2013 г. „Днепър”, стартирал от космодрума в Ясний, извел в космоса спътници на САЩ, Дания, Япония, Полша и ОАЕ.


Loading...

Логиката е проста: ако апаратите на страните от НАТО не са изведени в орбита, то все едно това щял да направи друг „превозвач”, получавайки за услугата пари, пише Мардасов.
Превод със значителни съкращения от blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.