Нямате пари, но ви трябва защита от ракети? Вземете евтина версия на С-400

Нямате пари, но ви трябва защита от ракети? Вземете евтина версия на С-400
Русия и Южна Корея създадоха бюджетна версия на известната противовъздушна система С-400 “Триумф” – комплексът, който днес се смята за един от най-добрите в своя клас, тъй като дава на войските възможността да свалят дори самолети от 5-о поколение и хиперзвукови ракети, разработвани от военни по цял свят.

Бюджетната версия се нарича С-350 “Витяз” (“Рицар”) и беше представена на Международното военно-техническо изложение “Армия-2017” в Москва.

Има редица големи разлики между новия комплекс и по-големия му брат.

Първо, класическият С-400 в руската армия може да стреля по всички въздушни цели на разстояние от 250 км. Това включва съвременни изтребители, стратегически бомбардировачи, ракети и т.н. По-евтината версия ще бъде способна на същото, но в радиус едва от 60 км.

Така че, ако редица ракети на противника някак преминат през първия ешелон от С-350, други вътрешни ПВО системи ще трябва да се включат в битката, за да предотвратят въздушните заплахи.

В момента новата система С-350 “Витяз” преминава през редица бойни изпитания, които ще бъдат завършени до края на 2017 г.

“Компанията събира статистически данни за това как ще работи системата, докато стреля по цели в различни атмосферни условия. Едновременно тестваме три различни ракети за системите С-350″, сподели изпълнителният директор на “Алмаз-Антей” за чуждестранна икономическа дейност Вячеслав Дзиркал.

Според компанията някои научни основи за разработката на С-350 са използвани от южнокорейския зенитно-ракетен комплекс със среден обсег KM-SAM, създаден с помощта на “Алмаз-Антей”. Така структурата на “Витязите” е подобна на корейската и използва същия радар за откриване на целите в небето. Но С-350 ползва различни ракети и ракетни установки.

За какво ще се ползва С-350?

Разработена е за защита на критично важна инфраструктура – градове, военни бази, фабрики и пр. Може да унищожава цели на 60 км разстояние, както и на височина от 10 до 30 км.


Loading...

Базовият комплекс С-350 включва установка за ракети, боен контролен център и многофункционален радар. Компактна е и е снабдена с 12 ракети. Всяко отделение на С-350 е снабдено с по 12 противовъздушни ракети. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.