На този ден: става подводното бедствие на К-141 “Курск”

На този ден: става подводното бедствие на К-141 "Курск"
На 12 август 2000 година в резултат на инцидент по време на мащабно руско военноморско учение в Баренцово море атомният подводен ракетен крайцер К-141 “Курск” (клас “Оскар II”) потъва на 108 метра дълбочина.

Изграждането ѝ започва през 1992г. в руския град Северодвинск и за първи път е пусната на вода през 1994г. К-141 навлиза в Средиземноморието през лятото на 1999г. за да следи американския флот по време на войната в Косово.

На 12 август следващата година във водите на Баренцово море се провежда първото голямо руско военноморско учение от дълго време насам. “Курск” товари 24 ядрени ракети СС-Н-19/П-700 (“Гранит”) и 24 торпеда. Задачата пред матросите е да изстрелят всички по условни бойни кораби.

На 175км. от Североморск подводницата потъва на 108 метра в морето в резултат от взрив и пожар в торпедния ѝ отсег. Това води до експлозия на високоефективен пероксид и детонация на 5 до 7 торпедни бойни глави. При бедствието загиват всички 118 души екипаж, включително капитанът Леонид Лиачин.


Loading...

На 22 август президентът на Русия Владимир Путин издава заповед, с която обявява 23 август за ден на траур. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.