„НАТО се извинява пред българите за гафа с мишените“- съобщават руски медии

„НАТО се извинява пред българите за гафа с мишените“- съобщават руски медии

RNS публикува с приблизителна точност превода на една от статиите в руските медии, свързани с отказът на български военни да стрелят по мишени с руски опознавателни знаци:

Колко нестабилни са редовете на натовците, илюстрира следният инцидент, случил се на проведените през юни учения Noble Jump (NOJP 17)  в Румъния.

В тях участваха военни части от 11 страни на НАТО: Албания, България, Полша, Великобритания, Гърция, Испания, Латвия, Холандия, Норвегия, Румъния и САЩ. По време на стрелбите на полигона, българските войници заедно със своите командири категорично отказаха да стрелят, защото според тях, „на мишените са поставени руски опознавателни знаци“ и те „по руснаци няма да стреляме!“-съобщава Политаналитика

Спешно била организирана проверка. Оказало се, че отговорните за оборудването на полигона са икономисали, използвайки за мишени платна, снети от рекламни билбордове в близост до търговски комплекс и изображенията напомнят опознавателните знаци на руските ВС.

Румънците ги домързяло да боядисат платната и от разстояние действително изглеждало, че на тях има знаци на руските ВС. Грешката била поправена бързо. Платната били сменени, а натовците се извинили пред българите. Било договорено да не се огласява публично случилото се, но информацията все пак изтекла.

В 2014-2015 г. България отказа  да приеме на своя територия комплекси на американската ПРО. Впоследствие САЩ получиха съгласие от съседна Румъния за изграждане на съответната инфраструктура.

 В 2016 г. България отново категорично отказа да участва във формирането на антируска Черноморска флотилия с участието на Турции, Румъния и Украйна, която трябва да противодейства на „превръщането на Черно море в руско езеро“. В резултат, целият проект е погребан.
Напомняме, че по време на Втората световна война, България формално се явява член на „Оста“, но единствена от всички членове категорично отказа да участва във войната против СССР. През цялата война, България и СССР поддържаха нормални дипломатически отношения. Даже лично Хитлер не успя да застави цар Борис да отправи българи на Източния фронт. Цар Борис заявил, че „българските дивизии веднага ще преминат на страната на руснаците заедно с духовия оркестър“.

Loading...

Днешното недоразумение в НАТО намеква за дълбоката криза в тази организация и показва крайно ниското ниво на нейната боеспособност.
Автор: Петр Петров
Източник: Политаналитика
Превод: RNS

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.