Как една жена предприемач положи основите на руската безпилотна индустрия

Как една жена предприемач положи основите на руската безпилотна индустрия
Дете, израснало по време на Съветския съюз – предприемачът Олга Ускова е вдъхновена от филм, който показва футуристичен трактор, работещ на полето.

Бързо се пренасяме в 21 в. и заварваме Ускова разбила стереотипа на доминираната от мъже ИТ индустрия, основавайки компанията си “Когнитивни технологии” (Cognitive Technologies), която я прави пионер и говорител на безжичните технологии в страната.

Миналата седмица нейните мечти най-накрая се сбъднаха: първият безпилотен руски трактор бе тестван на полето. “Прекарахме повече от пет години в работа по този проект и постигнахме отлични резултати”, каза Ускова.

Безпилотните трактори са все по-често срещани в цял свят. Джон Дийр например в момента има около 200 хил. ферми в целия свят.

Според Ускова руският безпилотен трактор е различен, защото има само една видеокамера, за разлика от съществуващите, които използват лазерни скенери за придвижване по ръба на полето.

“Успяхме да създадем усъвършенствана система за видеонаблюдение, която позволява на една камера да постигне подобни резултати като водещите марки, които използват три до четири сензора”, каза Ускова в изявление. “В резултат на това разходите за използване на нашата технология са три, четири пъти по-малко”.

Тя вярва, че това дава на компанията ѝ значително предимство на международните пазари, на които се надява да навлезе.

Новият трактор на Ускова все още се нуждае от шофьор, което обаче не прилича на онзи, за който мечтаела, докато гледала любимата си стара романтична драма “Това се случва в Пенково” (Пенково е селото, където се провежда действието във филма).

Докато шофьорът трябва да присъства, за да контролира машината, базираната на изкуствен интелект (ИИ) система значително намалява натоварването на фермера, който може да се съсредоточи върху други неща като скорост и ъгъл, които пряко засягат прибирането на реколтата. ИИ управлява трактора, когато се движи по ръба на полето и системата изпраща сигнал, когато е готова да поеме контрола.

Ускова заяви, че тестовете ще бъдат завършени до края на лятото, а след това ще започне производството на безпилотния трактор.

“Руските трактори, използващи безпилотна технология, ще могат да се конкурират с водещите световни марки”, смята тя. “Планираме да произведем изцяло безпилотен трактор до 2023-2024 година”.

“Когнитивни технологии” също така си сътрудничи с държавната фирма КАМАЗ за изграждането на първия безпилотен камион в Русия за Световната купа през 2018 г.


Loading...

“Когато преди няколко години започнах да създавам безпилотната техническа компания, всички мислеха, че съм луда”, спомня си Ускова. Но вече е пределно ясно, че времената са се променили.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.