Гореща точка! Иракската армия влезе в сблъсъци с кюрдски бойци край Киркук

Гореща точка! Иракската армия влезе в сблъсъци с кюрдски бойци край Киркук


Гореща точка! Киркук
Иракски военни започнаха офанзива срещу кюрдските сили в района на богатия на нефт Киркук.

Ираксите въоръжени сили съобщиха, че са завзели територии южно от град Киркук, контролирани от Иракски Кюрдистан, сочи изявление на армията на Багдад, цитирано от световните медии. Между армията и кюрдски бойци пешмерга са избухнали и сблъсъци недалеч от Киркук, предаде Би Би Си. Иракската държавна телевизия твърди, че кюрдски територии са били отстъпени без сражения, но властите в Ербил отричат. “Силите ни продължават да напредват,” се казва още в текста, който пояснява, че войските на Багдад са завзели обекти на Северната газова компания на Кюрдистан, рафинерия и индустриална зона южно от Киркук.

Операцията формално цели да “подсигури базите” и “федералните съоръжения” и включва и военновъздушната база K1. Петролните кладенци и базата се намират в западната част на града. Според телевизията премиерът Хайдер ал Абади е наредил на армията “да въдвори сигурността в Киркук в сътрудничество в населението на града и (кюрдските бойци) пешмерга.” Като част от операцията “са завзети обширни райони” от провинцията.

Кюрдски представители обявиха днес сутринта, че базата и петролната инфраструктура още са в техни ръце, но по-късно иракската армия оспори това. Те потвърдиха и че в неделя е имало сериозни сблъсъци южно от Киркук между пешмерга и шиитските милиции “Хашд аш Шааби”, въоръжавани и обучавани от Иран.

Властите в Багдад вече обявиха, че “Хашд аш Шааби” подпомагат операцията им. Кюрдската телевизия Rudaw твърди, че за операцията на шиитските милиции в района е пристигнал командирът на поделението “Кудс” на Иранската революционна гвардия Касем Сюлеймани.

САЩ изразиха “безпокойство” от случващото се и призоваха и двете страни “да намалят напрежението” чрез диалог. В края на седмицата имаше опити за преговори между представители на двете страни, които разменят остри реплики от референдума за независимост, непризнаван от Багдад. Условията на Ирак за отмяна на резултатите от допитването обаче бяха отхвърлени от кюрдски представители. Киркук се включи в референдума в края на септември въпреки протестите на Багдад.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани тогава предупреди, че кюрдите ще се защитават, ако иракските власти опитат да попречат на допитването, а след вота в града имаше и полицейски час.
Провинцията на Киркук не е част от Иракски Кюрдистан, но е под контрола на кюрдските бойци пешмерга от 2014 г., когато те изтласкаха “Ислямска държава” на юг.


Loading...

Богатият на петрол район обаче се оспорва от Багдад, който вече обяви намерението си да си върне владението на нефтените кладенци и друга инфраструктура. В края на миналата седмица Багдад обвини Ербил, че в Киркук са разположени “външни бойци”, включително от забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Иракски Кюрдистан обаче отхвърля твърдението.
Източник: segabg.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.