Бунтът на машините: най-новите бойни роботи, създадени в Русия

Бунтът на машините: най-новите бойни роботи, създадени в Русия
В търсене на сериозно предимство при евентуални бъдещи конфликти, Русия активно разработва безпилотни автоматични системи за въоръжените си сили.

Използването на роботи на бойното поле може да окаже решаващо влияние и да помогне за избягването на човешки загуби.

С разработката и производството на роботи в страната в момента се занимава Руската фондация за перспективни изследвания (еквивалент на Американската агенция за перспективни военни изследвания или ДАРПА), както и различни изследователски институти и центрове.

“Руски дневник” представя най-новите руски разработки в сферата на военната роботика.

Бойни роботи

Основните усилия в областта на военната роботика са насочени към разработването на бойни роботи, които да заменят войниците на бойното поле.

Бойният робот “Нерехта”, разработен от Руския фонд за перспективни изследвания в партньорство със завода “Дегтярьов”, ще се бори с бронирана техника.

Роботът има три модула: боен, транспортен и за артилерийско разузнаване. Бойният модул в различни варианти ще бъде съоръжен с картечници “Корд” или “Калашников”.

Модулът може да бъде снабден и с автоматичен гранатомет АГ-30М и противотанкова ракетна система.

“Нерехта” се състои от компактно леко гъсенично шаси, корпус и стойки за специално оборудване.

Предполага се, че “Нерехта” ще се използва в тандем с дронове.

Биоморфни роботи

Също като в много други държави, и в Русия е в ход разработка на биоморфни роботи. Четириногият робот “Линкс” ще бъде въоръжен с картечница и противотанкови управляеми ракети.

Той ще може да работи в градски и индустриални райони – на асфалт, мрамор, дърво, пясък и неасфалтирани повърхности.

Освен това “Линкс” ще може да действа и върху лед, трева, сняг и в плитка вода.

Този робот-звяр вероятно ще се използва като разузнавач. Освен това ще може да транспортира амуниции и оборудване и да води бойни действия.

Роботи-пазачи

Голямо внимание се обръща и на разработването на роботи-пазачи, които ще се използват за охрана на стратегически съоръжения.

В момента се работи по роботизирана система, която все още си няма име, за целите на Стратегическите ракетни сили – работата ѝ ще бъде да пази силозите, от които се изстрелват ракетите.

Това малко превозно средство ще бъде въоръжено с картечница и автоматичен гранатомет.

Системата ще засича цели нощем, като ще бъде невидима за врага. Освен това ще може да се движи в периметъра на ракетния комплекс, като го пази от нападения.

Роботът ще може и да стреля по цели в радиус от 400 м.

Мобилни роботни комплекси

Освен всичко останало, тази година Стратегическите ракетни войски започнаха да охраняват съоръженията си с Мобилния роботен комплекс (МРК). МРК е създаден с цел разузнаване, засичане и разрушаване на стационарни и подвижни мишени. Той подсигурява конвенционални единици със стрелба и патрулиране и пази важни съоръжения.

МРК може да наблюдава, проследява и ангажира цели в автоматичен и полуавтоматичен режим. Роботите са снабдени с оборудване за оптико-електронно и радарно разузнаване.

С цел наблюдаване и защита на държавната граница и крайбрежните райони в момента се разработва специален военноморски робот, който ще може да работи в продължение на много дни от разстояние 100 км навътре във водата.

Този робот ще следва предварително зададен маршрут, без намесата на оператор, и ще се свързва с подводници, кораби и станции на брега.

Роботи-медицински сестри

 

Освен бойни роботи, руските изследователски центрове работят и по създаването на автоматични превозни средства, които могат да изнасят ранени от бойното поле и да предоставят първа медицинска помощ.

Бойното оборудване на войника от т. нар. проект “Защитник на бъдещето”  ще включва и робот.

Този робот ще действа като личен асистент на войника. Той ще му помага да удря цели и ще го евакуира от бойното поле.

Роботът-медицинска сестра “Ангел”, разработен от НПО “Сплав”, ще може да диагностицира, да съставя алгоритъм за лечение стъпка по стъпка, да следи състоянието на пациентите и да променя метода на лечение, ако е необходимо.

Роботът ще се предлага в стационарна и мобилна версия. Мобилната версия ще помага на въоръжените сили в извънредни ситуации и при евакуация на пациенти от отдалечени райони.

“Ангелите” ще се използват както за военни, така и за цивилни цели. Руското министерство на отбраната планира да разположи такива роботи в отдалечени гранични райони и предни постове в Арктика.

Друг робот на име “Специалист”, разработен от Главния център за изследване и тестване на роботи към Министерството на отбраната, ще може да изнася ранените от бойното поле.

Той представлява леко превозно средство с гъсенично шаси и антропоморфен корпус, който симулира ръката, главата и торса.

Основната цел е роботът да унищожава невзривени снаряди и мини. В бъдеще обаче той ще се ползва и като медицински робот.

“Специалист” може да изминава над 20 км в неравен терен с помощта на гумени вериги.

Роботи, направени от военно оборудване

Освен създаването на военни роботи от нулата, налице са и планове за трансформиране на съществуващи военни превозни средства в безпилотни автоматични системи.

“Уралвагонзавод” работи по трансформирането на танка Т-90, като целта е да се създаде безпилотно автоматично превозно средство.

 

Безпилотната версия на Т-90 ще разполага с т. нар. синтетично око – съвременна техническа система за виждане, при която всички устройства на външната повърхност на танка (радар, лазерни далекомери и многоспектрови камери) ще генерират дигитална синтезирана картина на бойното поле върху монитора в пилотирания танк, който води операцията.

С тази система операторът на водещия танк ще може да координира работата на автоматичните танкови поделения.

Работи се и по роботизирана версия на най-новия танк Т-14 “Армата”, като се очаква тя да бъде готова през 2018 г.

Освен това на базата на танковете “Армата” и “Бумеранг” вероятно ще бъде създадено превозно средство за компютърно проучване и разчистване. То ще може да открива и да неутрализира мини и да унищожава вражески укрепления.

Според генерал Юрий Ставицки, който ръководи инженерните войски, това безпилотно превозно средство ще подобри ефективността на разузнавателните операции.

Роботът ще предава разузнавателните данни на контролната система в дигитален формат в реално време, допълни генералът.


Loading...

Безпилотната машина ще помага на въоръжените сили да поддържат отдалечено разузнаване на минни полета, да намират и разрушават мини от разстояние едва 200 м и да осигуряват пробив в противопехотните и танкови укрепления на бойното поле. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.