Атомен разрушител „Лидер”: Как Русия ще се бори за превъзходство в Световния океан

Атомен разрушител „Лидер”: Как Русия ще се бори за превъзходство в Световния океан
В руското МО е преминал съгласуване ескизният проект на ескадрения миноносец (разрушител) от проекта „Лидер”, предназначен за далечната океанска зона

Началото на строителството е планирано за 2025 г., обаче рязането на метал за 8 разрушителя ще започне още през 2018 г., съобщи ria.ru. „Лидер” ще станат универсални кораби, способни да заменят едновременно три класа кораби – ескадрените миноносци, големите противоподводни кораби и ракетните крайцери от проект 1144 „Орлан”.

Корабът с водоизместимост 15-18 хиляди тона ще има ядрена енергетична установка и вероятно в близките години ще стане ключов елемент от системата за осигуряване на военноморската мощ на Русия в Световния океан.

Вече са уточнени основните параметри на кораба: дължина – 200 м, ширина – 23 метра, скорост при пълен ход – 32 възела (60 км/час), екипаж – до 300 души, срок на службата – до 50 г.

Според съвременните тенденции разрушителите по същество са ракетни крайцери. Залага се на засилени бойни възможности и огнева мощ, прилагане на бойни информационно-управляващи системи от ново поколение, въвеждане в конструкцията на елементи на „невидимост”, увеличаване на мореходността до 7 бала и повишаване на мощността. Всичко това ще бъде отчетено и заложено в „Лидер”.

Задачи на перспективните разрушители ще бъдат защита на морските и океански комуникации, унищожаване на важни брегови обекти с крилати ракети с голяма далечина, огнева поддръжка на десанти и противодесантни операции. „Лидер” ще може да действа самостоятелно и в състав на ударни групи.

Разрушителят ще бъде по-малък от корабите по проект 1144 „Орлан” (дължина 252 м, водоизместимост – 28 000 тона), но ще бъде по-добре въоръжен и снабден с елементи на противоракетна и противокосмическа отбрана.

Тези кораби с неограничена автономност на плаването ще станат опорни точки в океана, ще осигурят бойната устойчивост на руския ВМФ в областта на ПВО и ПРО във всички зони на Световния океан.

Очаква се корабът да получи до 4 пускови установки „Калибр” с ракети „Калибр НК” и „Оникс” (всичко около 200 ракети с различно предназначение). Зенитното ракетно въоръжение за далечната зона ще бъде корабният вариант на комплекса С-500 „Прометей”.


Loading...

Безусловно истинският ефективен и универсален атомен разрушител за океанската зона ще се окаже скъп, но дири и неголяма серия от такива кораби ще позволи на Русия наравно с челните страни последователно да отстоява националните интереси и да усвоява ресурси в най-отдалечените райони на Световния океан.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.