Янев: Нито един наш войник няма да участва в бойни действия без решение на НС или МС

Янев: Нито един наш войник няма да участва в бойни действия без решение на НС или МС
Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала – на Народното събрание.

Няма такова предвиждане.

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни относно напрежението Русия-Украйна. Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации, допълни той, цитиран от Dariknews.bg.

„При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени“, призна министърът, но уточни: „Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения“.

Ето и още от думите на военния министър пред депутатите:

„Говорим за мерки, които страната като член на НАТО е в състояние да вземе. Да се направят всички усилия да се предотврати конфликт и да се направи необходимото от страна на НАТО в съзвучие със съществуващите мерки. На предишни срещи на върха на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг на НАТО. Развити са две инициативи. Едната е за засилено предно присъствие и за адаптирано предно присъствие. Първата е за Черно море, втората е за Балтийските държави и Полша“, обясни Янев.

„Търсят се нови военни опции. Среща на върха на НАТО предстои през лятото. В момента се обсъждат мерки, които да приличат на засиленото предно присъствие, по подобие на мерките, налагани в Балтийските държави и Полша. Подобен тип мерки да бъдат приложени и в югоизточния фланг на НАТО, по-специално България, Румъния, Словакия и Унгария. Част от мерките предвиждат и възможността за разполагане на сухопътен елемент или бойна група. Има три групи държави, които могат да участват – рамкова държава, държава домакин и държави, които дават своя принос. България не желае да е консуматор на сигурност, а равноправен член на НАТО.

Потърсихме най-добрата опция. Дилемата, пред която бяхме поставени – крайно време е НАТО да дойде и да ни пази. Но това означава ние да неглижираме своите военни способности. През последните 12 години на ГЕРБ мога да кажа какво не се е случило. Ние можем да обърнем словореда и да кажем, че сме съгласни да направим такава бойна група, но България да е домакин. Един български батальон да бъде направен и всичко ще става през национални комуникационни канали.

Това значи, че този батальон, който ние посочим, ще увеличи темпа на обучение, подготовка и учения за различни сценарии“, обясни военният министър.

Ние не предвиждаме ескалация, не предвиждаме планове за защита на национална територия, нито предвиждаме планове екип да ходи на друго място, подчерта още веднъж Янев.

„По отношение на дефицитите – нашият анализ е, че съществуващите дефицити са в резултат на несистемен подход през годините и несистемно финансиране. Бих посочил два примера – какъвто и да е планираният бюджет за годината, процедурите предвидени за изпълнението на отделни проекти, са от такъв тип, че по-вероятно е за година да не успее да се подготви целия пакет. Системата куца и не се развива. През тези години ние сме на положение, което да кажем, че системата на отбрана не е предвидима и предсказуема“, посочи министърът на отбраната.

България разчита на продължаване на дипломатическите усилия, допълни той.


Loading...

„Говорим за нормална бойна подготовка, на тренираност на въоръжените сили. Предвид техния капацитет, ще бъде моята молба, заедно с вас да мислим как да усъвършенстваме и законодателната база и да се прекъсне това – да не се харчи целесъобразно бюджета за отбрана“, каза още Янев.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.