Шойгу: Русия поддържа стратегически паритет с НАТО

Шойгу: Русия поддържа стратегически паритет с НАТО
Според министъра на отбраната на Руската федерация паритетът се поддържа благодарение на мащабното превъоръжаване на руската армия.

Бойният потенциал на руските въоръжени сили се е удвоил повече от два пъти от 2012 г. насам, което позволява поддържането на стратегически паритет с НАТО.

Това обяви в сряда в Съвета на федерацията руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„До 2020 г. бойният потенциал на въоръжените сили се е удвоил, което ни позволи да поддържаме стратегически паритет с НАТО на фона на нарастващите военни заплахи“, каза министърът.

В същото време той подчерта, че военната активност на Северноатлантическия алианс на границите на Русия се увеличава всяка година. „Наземните и морските групировки на блока се разширяват. Нараства броят на страните членки на НАТО. Въвежда се глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ“, заяви Шойгу.

Според министъра на отбраната паритетът се поддържа благодарение на мащабно превъоръжаване на руската армия.

„Мащабната работа по превъоръжаването на всички ракетни бригади с комплекса „Искандер“ е завършена. От 2012 г. насам сухопътните сили са получили над 12 000 съвременни вида оръжия и техника“, каза Шойгу.

Освен това, през същото това време руските ВКС и морската авиация на Военноморския флот (ВМФ) са получили повече от 1400 самолета и хеликоптера, ВМФ на РФ е попълнен с над 190 кораба и поддържащи плавателни съдове.

Делът на съвременното ядрено въоръжение

Шойгу заяви, че се планира до края на 2020 г. делът на съвременното ядрено въоръжение да бъде увеличен до 87% и повече.

„Оборудването на войските със съвременни оръжия и техника е достигнало до 68,2%. До края на годината ще достигнем целта от 70%. В същото време модернизирането на стратегическите ядрени сили ще надхвърли 87%“, каза той.

Шойгу отбеляза, че „изправността на оръжията и техниката във въоръжените сили се поддържа на 94%“. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.