Физзарядка в Българско поделение през 80-те

Физарядка в Българско поделение през 80-те
Физзарядка – знаете ли какво означава тази  дума?

Много от младежите днес, не знаят какво е това и като дума и като понятие. Физарядката беше задължителна и най-натоварваща в родната казарма.

Физзарядка беше задължителна  и във всяко едно училище сутрин преди започване на часовете ,(наричаше се ведрина) Събираше се  цялото училище в двора и всички правеха  упражнения за раздвижване и разтягане. Или пък така да започва всеки първи час в училище с 5-10 минути физзарядка.

Това е тотално непознато на днешните ученици, но навремето е било ежедневие. Не е трябвало да закъсняваш дори за физзарядката. На някои може да им се струва смешно, но това си е била много полезна практика.

Днес полезните движения в училище са сведени до минимум. Естествено през междучасията децата си изкарват енергията в бой, търкаляне по пода, тичане по коридорите и т. н., но като цяло нищо градивно. И респективно всички гореизброени влизат в непозволените движения и провинилите се деца биват наказвани и мъмрени.

Следователно всяко по-схватливо дете ще си направи извода, че колкото по-малко се движи, толкова по-малко проблеми ще има в училище и респективно в живота.

Дори не съм сигурна в колко училища в часовете по физическо децата правят упражнения за раздвижване.

В повечето случаи просто ги пускат да играят както и каквото знаят и за каквото имат топка – било футбол, било волейбол или просто да се гонят из двора на училището.

А на който не му се тича, спокойно може да се усамоти и да играе виртуални игри, цъкайки на телефона. / bgspomen.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.