Су-35 надмина перспективния Су-57 благодарение на войната в Сирия

Су-35 надмина перспективния Су-57 благодарение на войната в Сирия
Изтребителят от четвърто поколение Су-35 се оказа по-успешен, отколкото първоначално предполагаха руските военни.

Засега той засенчва перспективния изтребител от пето поколение Су-57, написа The National Interest в сряда.

Според американското издание самолетът първоначално е замислен като преходен вариант, който да обезпечи дееспособността на руските Въздушно-космически сили (ВКС) през 2010-те години до пускането Су-57 в серийно производство.

Су-35 обаче демонстрира такава висока ефективност и универсалност, че може буквално да „унищожи“ по-скъпия си наследник. Същевременно журналистите смятат, че за разкриване на потенциала на Су-35 са помогнали военните операции, проведени от руските военновъздушни сили в Сирия.

Су-35 пристигна в руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия през 2016 година. Той участва в операции срещу сирийските бойци и терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД, забранена в Русия).

„Още от първите дни на конфликта и през цялата 2019 г. ситуацията в Сирия позволи територията на страната да се използва като учебен и изпитателен полигон за ново поколение руски военнослужещи“, пише The National Interest.

Като потвърждение на тази идея американското издание по-специално посочва материал на руския ТВ канал „Звезда“, посветен на употребата на Су-35 в Сирия. „Тук можем да реализираме потенциала на самолета – тактическия потенциал. За всеки пилот и втори пилот това е чудесна възможност да усъвършенстват своите умения“, казва един от пилотите на изтребителя, цитиран от сайта.

Вероятно според изданието руските военни разглеждат перспективния Су-57 като дългосрочна инвестиция, надявайки се, че в следващите десетилетия той все пак ще може да се превърне в основна машина на ВКС, която да обезпечава тяхното превъзходство в света. В момента обаче тази роля принадлежи на Су-35, заключава The National Interest.

Су-35 е многофункционален изтребител от поколение 4 ++. Той е последния боен самолет, построен на базата на платформата T-10С, която стана основна за изтребителите от семейство Су-27/Су-30 и техните модификации, пише Life.

Серийното производство на Су-57 започна през юли 2019 година. Първият сериен изтребител трябваше да бъде доставен в края на декември 2019 г., но по време на тестовете той катастрофира в Хабаровска област. До 2028 г. космическите сили трябва да получат 76 единици Су-57. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.