Спомен за казармата и ежедневието на войника

Спомен за казармата и ежедневието на войника
Казармата от едно време не беше най-приятното място за живеене.

Щеш не нещеш отиваш. Ако си късметлия, не те пращаш на край света или в някое гнусно поделение…

Нареждаш се на опашка – обръснат, спретнат, минаваш през медицински преглед и вече си войник – облечен, обут и настанен в строя на Българската народна армия. Разпределят те в стая с около 20 – 30 легла на два етажа.

Всички новобранци преминават през т.нар. индивидуално 45-дневно обучение, което завършва с клетва.

В началото, разбира се, е трудно – ред, дисциплина и гадни офицери. Ставането рано, хигиената – всички да ходят до  тоалетните под строй, не си е работа за някой, който се е излежавал до обяд в събота и неделя.
Сутрешната проверка:

Обикновено започва към 5 ч. Новобранците ги събуждат обикновено  с викове. За  закаляване тичаш между 1 и 3 километра, маршируваш под строй, закуска и след това обратно на плаца.

Междувременно трябва да си оправиш леглото, да се облечеш, изкъпеш и обръснеш. Който не е успял, лошо го чака. „Щастливците” получават „непоряд” и се занимават с възможно най-гадната работа в казармата.

Ако ти знае много устата, най-вероятно през цялото време ще се занимаваш с тях. След проверката следват учебни часове, обяд, почистване на оръжието, може и малко почивка.

Нарядите – неразделна част от казармата са въоръжени и невъоръжени. Първите 45 дни новобранците не пипат оръжие. Задълженията са прости – да се пази оръжието, да се сервира в столовата, да се чисти.

Денят завършва с вечерна проверка – подобна на сутрешната и така отново, и отново…

От време на време войниците се вдигат на учебна или бойна тревога. Целта е да се види колко бързо реагират, дали могат да напуснат помещението за по-малко от 5 минути, имитират се и бойни действия….

А сега… дали днешните младежи могат да издържат всичко това? Едва ли!

Още при първата сутрешна проверка ще има закъснели, опърпани, заспали и изнервени физиономии, които ще докарат по-скоро инфаркт на офицерите, отколкото да ги научат на нещо.  Върнете казармата! / Иван Велев, Варна

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.