Американски експерти: Руснаците имат тайно танково оръжие, за което нямаме отговор

Американски експерти: Руснаците имат тайно танково оръжие, за което нямаме отговор
Поставя се рационалният въпрос: кое оръжие би могло да достигне до “Армата”, щом активната ѝ бронирана защита “Афганит” е в състояние да прихваща “кинетични” ракети, летящи с хиперзвукова скорост?

Секретното оръжие на танк Т-14 на база “Армата” е комплексът за активна защита (КАЗ) “Афганит”, пише американското издание National Interest.

Както отбелязват авторите, активната защита на новия руски танк е допълнена от “иновативни и безпрецедентни системи”. Разработчиците на “Афганит” са искали да съчетаят в един КАЗ преимуществата на два комплекса за защита от противотанково въоръжение: “Дрозд” и системата за оптико-електронна борба “Щора”.

“Афганит” ще разполага и с две активни фазирани антенни решетки от двете страни на оръдието, всяка от които ще има “видимост” малко над 90 градуса, цитира “Российская газета”. Тези радари ще работят както в активен, така и в пасивен режим. В пасивен те ще могат да засичат радиолокационни станции за откриване на наземни цели и по всяка вероятност ще прихващат сигналите, изпращани към радиоуправляемите противотанкови ракети.

Освен това в новия КАЗ ще има и набор от оптически датчици за проследяване на пусковете на противотанкови ракети. За тези цели към системата за защита ще бъдат добавени използваните от 1980-те години лазерни приемници.

Изданието добавя, че комплекс “Афганит” разполага и с пускови установки на задната част на танковия купол, изстрелващи специални средства за създаване на димни завеси и за разпръскване на материали, подсигуряващи радиоелектронно отражение или топлинно излъчване.

В най-новия КАЗ се предвижда и установка, която да изстрелва ударни ядра със скорост от около 1,7 км/сек за прехващане на противотанкови снаряди, в случай че “по-меките” средства за защита се окажат неефективни. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.