Руски стратегически бомбардировачи Ту-22 летят в посока България, британски изтребител „Тайфун“ ги пресрещна

Руски стратегически бомбардировачи Ту-22 летят в посока България, британски изтребител "Тайфун" ги пресрещна
Самолет от британските Кралски военновъздушни сили е бил вдигнат във въздуха от база в Румъния, за да пресрещне руски бомбардировачи, летящи над Черно море.

Това съобщиха на сайта си британските ВВС, цитирани от световните медии.

„Изтребител на Кралските военновъздушни сили „Тайфун“ излетя от румънската авиобаза „Михаил Когълничану“ до Констанца на крайбрежието на Черно море заради приближаването на стратегически бомбардировачи Ту-22 на Руската федерация, които летяха на юг (т.е. в посока България – бел.ред.) редом с въздушното пространство на НАТО“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че изтребителят „Тайфун“ и Ту-22 не са били в пределите на визуалната видимост.

Британският самолет проследил руските бомбардировачи в рамките на мисията на въздушната полиция на НАТО докато те не напуснали зоната на интересите на алианса.

„Това не е извънредна операция и тя не се отличава по нищо от това, което авиацията на НАТО прави на редовна основа“, заяви командирът на базираната в Румъния ескадрила Андрю Коу.

От руска страна засега няма официална информация за инцидента и мисията на стратегическите бомбардировачи Ту-22 така близо до въздушното пространство на НАТО над Черно море.
Източник: blitz.bg

Ние от wars.bg уточняваме, че руските бомбардировачи не са дошли да нападат, а просто са минавали през международни води на Черно море. Практиката е такава те да бъдат съпровождани от НАТО, но няма никаква цел за разпалване на скандал!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.