РБК пресметна колко струва походът на „Адмирал Кузнецов” в Сирия

РБК пресметна колко струва походът на „Адмирал Кузнецов” в Сирия
Походът на авионосеца „Адмирал Кузнецов” струва между 7,5 и 10 млрд рубли (110 и 150 млн долара), пресметна икономическият руски сайт РБК.

Основните разходи идват от загубата на двата изтребителя МиГ-29К и Су-33, които се разбиха при опитите за кацане. Изхождайки от експортната стойност на бойните машини, тяхната замяна струва от 4,5 до 6,7 млрд рубли (70 и 100 млн долара).

Непосредствено за извършените 420 полета (от които 154 за удари по цели в Сирия) са изхарчени около 1,5 млрд рубли.

Реалната стойност на похода може да се окаже по-голяма, тъй като трябва да се отчетат данните за използване на подводния флот и групата кораби, тъй като за тях няма достъпна информация.

КОМЕНТАР БЛИЦ: Първо, ако не беше операцията в Сирия, тези кораби и подводници трябваше да плават в други региони, тъй като по неофициални световни норми те трябва поне една четвърт от годината да са в открито море за трениране на екипажите.


Loading...

Второ, това е първата реална бойна мисия на „Адмирал Кузнезов”, в която са калкулирани всички плюсове и минуси от използването на самолетоносача, които ще бъдат отчетени при започващия продължителен ремонт в Североморск. Добиването на всеки боен опит струва пари.
Превод и коментар: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.