Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове

Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове
Ставащото в Украйна е абсолютно недопустимо, заяви президентът Румен Радев след специално заседание, в което участваха и премиерът Кирил Петков, председателят на парламента Никола Минчев, външният министър Теодора Генчовска, шефовете на разузнаването и службите.

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, заяви държавният глава.

„Това е абсолютно недопустимо в 21 век, удари по суверенна държава – категорично недопустимо”, повтори той.

„Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост”, посочи президентът.

„В ход са дейности, които да защитят България по отношение на сигурността. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО”, категоричен бе Румен Радев.

Държавният глава и премиерът подчертаха, че етническите българи в Украйна са добре дошли у нас, ако искат да се евакуират, без бюрократични подробности. Стана ясно, че 4000 етнически българи вече са поискали да бъдат евакуирани от Украйна.

„Българските институции работят рамо до рамо, изготвяме ясни планове. Приоритет номер 1 е евакуирането на нашите сънародници. Ще организираме бази, ще използваме българските хотели, за да можем да приемем тези хора.

Откъм приоритетите за енергийна сигурност, готвим се с най-различни планове.

Нека ясно да кажа – осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо“, заяви премиерът Кирил Петков.

Той заяви, че се работи за сухопътна евакуация на българите от Украйна. Освен това се работи и с МВР и ДАНС за по-бързата обработка на документите на нашите сънародници, за да може те да се подслонят в България.

Тази вечер Кирил Петков ще вземе и участие в среща в Брюксел, посветена на темата.

„Трябва да минимизираме всички рискове, което засягат българското население. Каквото можем да помогнем на нашите украински приятели, ще го направим“, каза още Петков на излизане от президентството.

Очаквайте подробности!


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.