Първите изтребители 5-о поколение ще се появят в руската армия след 2018 г.

Първите изтребители 5-о поколение ще се появят в руската армия след 2018 г.
Изтребителите от пето поколение Т-50 (ПАК ФА) ще се появят на въоръжение във Въздушно-космическите сили на Руската федерация след 2018 година, заяви заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Юрий Борисов.

„Най-вероятно това ще стане със следващата Държавна програма за въоръженията – т.е. 2018-2025 година“, каза той.

По думите му, самолетът все още се нуждае от доработка и военните няма да бързат да купуват новите скъпоструващи машини. А междувременно техните функции ще изпълняват изтребителите от поколението „4++“ Су-35С.


(Видео на „Руски дневник“ с полети на Т-50)

„Провеждаме опитна експлоатация на Т-50, купили сме ограничени партиди, наблюдаваме как се държат на практика, откриваме всички недостатъци, нанасяме всички изменения, така че, когато настъпи време, да купим отработените в практиката образци“, отбеляза Борисов.

По какво още работят конструкторите на Т-50?

Най-новият самолет продължава да има редица проблеми. През първите няколко години след приемането си на въоръжение изтребителите Т-50 все още ще се привеждат в съответствие с общоприетите принципи и показатели за изтребителите пето поколение, каза за „Руски дневник“ ръководителят на международната лаборатория „Механика и енергийни системи“ на университета по информационни технологии Павел Булат.

 

„Все още не съществуват двигатели пето поколение от „Тип 30″. ПАК ФА засега лети с обновената версия на двигателя на Су-27, Су-30 и други машини от тази серия“, отбеляза експертът.

Разработваният двигател ще позволи на Т-50 при нефорсиран режим да достига свръхзвукова скорост и да я поддържа по време на полета.

„Мисля, че това ще бъде скорост 1,6 Маха – приблизително 2000 км/ч в зависимост от местността, над която ще лети самолетът. Двигателят също значително ще подобри характеристиките за почти невидимост на ПАК ФА благодарение на нови композитни материали“, допълни Булат.

Конструкторите ще започнат изпитанията на изтребителите след година – година и половина. Може да се очаква, че пълноценната интеграция на новия мотор ще бъде факт през 2020 година.

„Освен двигателя, сега трябва да се доработят две неща: радиолокационната станция и да се отстранят последните недостатъци в концепцията на планера, който е най-съвременният в света от всички летящи самолети“, каза анализаторът.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.