Президентът Радев разкритикува управляващите за сделката за F-16

Президентът Радев разкритикува управляващите за сделката за F-16


Президентът Румен Радев и вицепремиерът Красимир Каракачанов са на различни позиции за договора, с който българските военно-въздушни сили ще придобият нов много-целеви изтребител. Според държавния глава преговорите за по-ниска цена ще направят бойните самолети F-16 неефективни. А Красимир Каракачанов е убеден, че експертите от министерството на отбраната са постигнали много в преговорния процес за най-добри условия по сделката.
В авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев отново заяви, че по-ниската цена за новите изтребители ще е за сметка на оборудването, оперативните способности и въоръжението на самолетите.

Румен Радев, президент на Република България: 3,45 млрд. с ДДС – това е пълният пакет. Сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. От тук нататък правителството трябва да направи така, че да запълва тези разлики в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури, да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще се остави на следващите правителства като наследства да плащат, защото ще има голямо плащане.
Позицията на президента предизвика острата реакция на военния министър. Според Каракачанов цената от 2 млрд. и 200 млн лева за новите изтребители е постигната при трудни преговори.
Красимир Каракачанов – министър на отбраната: Аз само чувам притеснения, недоволство, препоръки – към кого? Да, в договора има много неща, които и на мен не ми харесват, само че за разлика от притесненията, които изразява президентът, ние 6 месеца се опитваме да подобряваме условията по този договор. А от страна на президента слушаме само притеснения.

Според президента изтребителите, които ще получи България, може да стават само за демонстрационни полети.
Румен Радев – президент на Република България: Да, прекрасно авиошоу. Като нямаш достатъчно ракети „въздух – въздух”, като нямаш достатъчно оборудване на земята, да го поддържаш в изправност, а не да пращаш всичко за ремонт зад океана, знаете ли колко време се чака.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната: Няма големи разминавания които са фатални за бойните способности и въоръжението на самолета от това, което са ни предложили американците през декември, когато ние одобрихме тяхното предложение да започнем разговори с тях. Големи разлики няма. Това, че трябва да се закупят допълнително ракети или бомби, е ясно, че трябва да се направи.
На това разчитат и пилотите в 3 та изтребителна авиобаза. Днес на открит летален ден те демонстрираха висш пилотаж със самолетите МиГ-29.

Полк. Николай Русев: Надявам се политиците да закупят всичко необходимо, за да може новия самолет, да бъде пълноценен, да бъде използван в максимална степен.
Преговорите за изтребителите вече са приключили, а отговор по българските забележки по договора се очаква до 9 юли.

Източник: news.bnt.bg


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.