Появиха се първите ясни СНИМКИ на атомната подводница 955А „Борей-А“

Атомният подводен крайцер „Княз Владимир“ продължи заводските ходови изпитания в Северодвинск. В мрежата се появиха качествени снимки на кораба, които позволяват да се оценят промените в облика му.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ivan O’Gilvi@o_gilvi

АПЛ „Князь Владимир“ продолжила ходовые испытания в Северодвинске. Фото: CrazyMk / http://forums.airbase.ru 

See Ivan O’Gilvi’s other Tweets

„Княз Владимир е първата подводница, построена по усъвършенствания проект „Борей-А“. Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровия кораб. Новината за началото на ходовите изпитания на подводния съд беше съпроводена от малки снимки, направени по време на нощното излизане на „Княз Владимир“ в морето – на тях могат да се различат само контурите на гигантската подводница. Сега има възможност да разгледаме обновения „Борей“ по-внимателно.

Новата подводница е лишена от знаменитите черти на предишните „Бореи“: рубка с отрицателен ъгъл на атака и „гърбица“ с ракетни шахти зад нея. „Княз Владимир“ изглежда по-просто, корпусът му плавно прелива в рубката. Отначало в медиите се появиха съобщения, че „Борей-А“ ще бъдат въоръжени с 20 балистични ракети „Булава“ вместо с 16, но те не бяха потвърдени.

„В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника – той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16“, отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от „Российская газета„.

„Княз Владимир“ е четвъртата подводница от тип „Борей“ и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията – „Княз Олег“, завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект „Борей-А“, но се различава от „Княз Владимир“. След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.