Петте най-забележителни открития на руския да Винчи Циолковски

Петте най-забележителни открития на "руския да Винчи" Циолковски
Дирижабъл изцяло от метал

През 1885 г., когато в небето има само гумирани аеростати, 28-годишният Циолковски извежда теорията за създаването на първия дирижабъл, направен изцяло от метал, който превъзхожда съществуващите не само с техническите си характеристики, но и с това, че за гориво използва горещ въздух, а не взривоопасния водород. Но на Циолковски му е отказана субсидия за изграждането на такъв аеростат. Почти 50 години по-късно разчетите на инженерите от един съветски завод показават, че концепцията на учения е правилна.

“Птицеподобна летателна машина”

Друга идея на Циолковски, не намерила отклик сред образованите съвременници, предвижда самолетите да изглеждат така, както ги познаваме в наши дни. Аеропланът, според Циолковски, трябвало да има форма “на застинала планираща птица”.

Той посочва недостатъците на съществуващите модели, които имитирали замаха на крилете, и предлага да се създаде аероплан от метална конструкция с обтекаема форма, което би позволило да се развива по-висока скорост. Неговите конструкторски идеи са по-прогресивни от по-късните проекти на братята Райт, Сантос-Дюмон, Вуазен и други изобретатели.

Ракетата

В последните години на XIX век Циолковски разработва теория за използването на реактивни апарати. Той първи доказва, че ракетата е единственият апарат, способен да извърши космически полет. На неговите чертежи тя изглежда като продълговата метална конструкция. В тази и следващите си публикации Циолковски предлага проекти за реактивни двигатели на течно гориво, газово кормило за управление на полета и множество други идеи, които се използват при производството на ракети-носители и до ден днешен.

Теоретична космонавтика

Циолковски обмисля не само инженерните аспекти за изстрелване на обекти в космоса, но и извежда формулата, която определя скоростта, необходима на апарата, за да преодолее земното притегляне, т.е. да напусне границите на земната орбита и да отиде в космическото пространство. След няколко години той изчислява оптималната траектория на полета при спускане на дадено тяло към земята, която днес се използва при кацането на космическите апарати, т.е. той знае как да върне на Земята това, което дори още не съществувало.

“Ракетни влакове”


Loading...

През 20-е години на ХХ век измисля системата за използване на многостепенни ракети, както той ги нарича “ракетни влакове”, залегнала в основата на създаването на първия космически кораб. В разработката си от 1935 г. “Максималната скорост на ракетата” той твърди, че при нивото на технологиите по онова време, първа космическа скорост на Земята може да се постигне само с помощта на многостепенна ракета. Това твърдение е в сила и до ден днешен: всички съвременни носители на космически апарати са многостепенни. По тази система биел направен и корабът “Восток-1”, който на 12 април 1961 г. за първи път в историята извежда човек в космоса.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.