Откакто са в експлоатация системите „Панцирь-С“ са свалили около 100 дрона

Откакто са в експлоатация системите "Панцирь-С" са свалили около 100 дрона
Откакто са в бойна експлоатация, руските зенитни оръдейно-ракетни системи „Панцирь-С“ са свалили около сто безпилотни летателни апарата в различни региони на света.

Това заяви в интервю за ТАСС Валерий Слугин – главен конструктор на комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) на Конструкторско бюро за приборостроение „Академик А. Г. Шипунов“ (част от „Высокоточные комплексы“ на държавна корпорация „Ростех“).

„Около сто, може би и повече. Имайки предвид Сирия и други региони“, каза Слугин.

Той припомни, че в Сирия има две групи „Панцирь“: една в руската авиобаза „Хмеймим“ и една, която се ползва от сирийската армия.

Конструкторът заяви, че определени трудности в Сирия са борбата срещу самоделни дронове на терористи, които многократно са използвани за нападения на руската авиобаза „Хмеймим“. „В началото терористите окачваха на тях до 10 бомби, поради това дроновете бяха видими за радарите. След това намалиха количеството боеприпаси до два и значително намалиха скоростта. Трябваше да се положат усилия, за да се научим да сваляме подобни цели“, отбеляза конструкторът. Според министерството на отбраната последната атака срещу „Хмеймим“ с помощта на дронове е извършена от бойци на 19 януари. Въздушните цели са унищожени на безопасно разстояние от руската авиобаза.

Комплексът „Панцирь-С“ е предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, ден и нощ. Въоръжението на „Панцирь“ се състои от 12 зенитни управляеми ракети (по шест ракети в два транспортно-пускови контейнера). „Панцирь“ е въоръжен с две 30-мм скорострелни оръдия. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.