Мозъчни импланти добавят инфрачервено зрение

Мозъчни импланти добавят инфрачервено зрение


Изследователи от Университета Дюк са дали на плъхове допълнително сетиво, извършвайки несложна хирургическа операция по поставянето на мозъчен имплан, пише Gizmag.

Чрез свързано с мозъка им външно устройство плъховете са в състояние да виждат инфрачервената светлина, ориентирайки се достатъчно добре, за да намират цели, където ги очаква награда.

Проектът стъпва на предишно проучване, в рамките на което Мигел Николелис и Ерик Томпсън са използвали един единствен имплантиран електрод, за да дадат на плъхове неясно възприятие за инфрачервения свят.

При първото изследване екипът е прикачил електроди към сензорните области на мозъчната кора, за да изпраща информация от закрепени на главата на плъховете инфрачервени сензори.

Животните са били стимулирани при доближаване към източник на инфрачервена светлина. С помощта на сензора животните са намирали пътя до чешмичка за вода, намираща се под инфрачервен предавател.
Обичайното време за справяне със задачата е било около един месец!
Източник: obekti.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.