Коя е най-далекобойната снайперска пушка на руските спецназ?

Коя е най-далекобойната снайперска пушка на руските спецназ?
Това оръжие позволява на снайпериста да порази противника от разстояние 2,5 км и да остане незабелязан.

В началото на 2020 г. редица руски спецназовци получиха на въоръжение снайперската пушка DXL-4 – „армейската“ версия на най-далекобойната винтовка в света на компания Lobaev Arms.

Това оръжие е създадено не само да унищожава противника на бойното поле, но и за точни удари по труднозабележими цели на свръхдълги снайперски разстояния от 1,5 до 2,5 км.

На тази дистанция, дори през призмата на най-добрата световна оптика, целта по размер не е по-голяма от мравка. Характеристиките на новата снайперска пушка обаче ѝ позволяват да порази тази цел точно, въпреки вятър, дъжд и други неблагоприятни метеорологични условия.

DXL-4


Lobaev Arms

Според създателите ѝ, DXL-4 е едно от най-точните и с най-добро групиране на попаденията оръжия в света. От 100 м дори начинаещ стрелец може да подреди пет куршума с разстояние от 13,5 мм между изстрелите.

Това се постига благодарение на характеристиките на цевта и специалните боеприпаси .408 Cheytac. Освен това този снайперски патрон е по-голям от „най-разпространения“ за СВД – 7.62×54-мм, и по-малък от най-популярния западен 50 BMG.

Според главния конструктор на Lobaev Arms Юрий Синичкин DXL-4 демонстрира повече от прилично групиране на попаденията, неприлично голям обхват и е предназначена за най-тежък режим на експлоатация. За нея няма никакво значение дали това е палещото слънце на пустинята Сахара с температури до 65 градуса или най-студените райони на Далечния север с температури до -45.


Lobaev Arms

„Намалихме далекобойността на „Сумрак“ за армията“ от 4 км на 2 км. Има няколко причини: в истинска битка на тези разстояния нито един прицел в света няма да ви покаже врага и никой снайперски куршум няма да пробие бронежилетката на врага от 4 км“, казва конструкторът.

Както той подчерта, DXL-4 не е просто оръжие, създадено за унищожаване на бойци в горещи точки, то се фокусира върху унищожаването на вражеските снайперисти. Всеки от нас е виждал във филмите, че основната задача на снайпериста е да се слее с терена в добре укрепено място с перфектна видимост. Просто казано, той вижда всичко, но него никой не го вижда.

Съвременните винтовки и оптики позволяват на добре обучен боец да унищожи врага на разстояние 1,5 км. DXL-4 позволява на стрелеца да „отстъпи“ още километър от противника.

Въпреки тези си предимства, винтовката има „ниша“. Просто казано – за градски условия, при които врагът е на половин километър от вас, тя няма да работи – куршумът е твърде мощен и, след като пробие целта, може да удари заложник, намиращ се наблизо. За градски боеве руските снайперисти имат винтовката „Фантом“, която беше приета на въоръжение тази година. Можете да прочетете повече за нея тук.

Тактико-технически характеристики на DXL-4


Lobaev Arms

 • Групиране на попаденията: 13,5 мм между пет изстрела от 100 м
 • Ефективен обхват: 2500 м
 • Начална скорост на куршума: над 900 м/с
 • Работен температурен диапазон: -45/+ 65 C
 • Калибър: 375 и 408 Cheytac
 • Дължина на винтовката: 1400 мм
 • Тегло: 8,5 кг без прицел
 • Дължина на цевта: 780 мм
 • Опън на спусъка: спусък с възможност за регулиране от 50 до 1500 г
 • Болт: десен
 • Пълнител: 5 боеприпаса / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.