Киев трепери: Русия от днес започва анексията на Донбас

Киев трепери: Русия от днес започва анексията на Донбас
Президентът на Русия Владимир Путин, подписа указ за признаването от Русия на документи, издадени на украински граждани и лица без гражданство, които живеят на територията на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики.

В ефира на „Звезда” първият заместник-председател на Комитета към Съвета на федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров поясни, че решението ще позволи на гражданите на ДНР и ЛНР безпрепятствено да влизат в Русия.

„В момента Украйна не издава никакви документи на гражданите, които живеят в ДНР и ЛНР. В момента на хората им изтича срока на валидност на паспортите и шофьорските книжки, идва и ново поколение. То може да остане въобще без документи. Освен това, ние също им ограничаваме движението, защото всичките им документи са с изтекъл срок на валидност. А в случай на признаване, те ще могат безпрепятствено да влизат в Русия, както и жителите на останалите части на Украйна. Тук не става дума за каквато и да е политика”, обясни експертът.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за признаването от Русия на документите, издадени на украински граждани и лица без гражданство, които живеят на територията на ДНР и ЛНР до политическото решаване на ситуацията в тези райони, пише РИА Новости.

Порошенко е в стрес от стъпката на Русия

Решението на Русия да признае документите, издавани от местните власти в ДНР и ЛНР, е поредното доказателство за „руската окупация и нарушаване на нормите на международното право”, заяви украинският президент Петро Порошенко.
„Много е символично, че това признание цинично се случи по времето на провеждането на мюнхенската конференция”, каза още той в рамките на форума, посветен на сигурността.

С подписването на указа за признаване на паспортите и автомобилните номера на ДНР и ЛНР, руският президент Влаидмир Путин юридически призна републиките и напусна минския процес. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александр Турчинов. Според Турчинов, „тази стъпка на Кремъл изцяло зачерква Минския процес и е сравнима в изявлението на Русия за неговото напускане”.

В Донецк приветстваха решението на руските власти да признават документите, издадени на гражданите на Украйна и лицата без гражданство, живеещи на територията на Донбас. „Много сме признателни на Русия за тази стъпка”, заяви представителят на Донецката народна република Денис Пушилин. По думите му, „Украйна е направила всичко по силите си, за да лиши жителите на Донбас от колкото се може права”.

„Това засяга свободата на придвижване, издаването на нови документи, включително паспорти, и удължаването на действащите, получаването на образование, и други права. Например, в Украйна повече не признават издадените на нашите деца документи за завършено образование, преподавателите на вузовете в Донбас са лишени в Украйна от научните си степени и звания. Затова ние бяхме принудени да издаваме наши документи – на Донецката народна република”, поясни Пушилин.

Лидерът на ЛНР Игор Плотницкий направи изявление относно указа на президентана Русия за признаването на документите на жителите на Донбас.

Скъпи съграждани!

Днес, 18 февруари 2017 година, Президентът на Руската Федерация Владимир Путин  прие съдбовно решение – подписа Указа „За признаване на документите, издадени на гражданите на Украйна и лицата без гражданство, живеещи на териториите на отделните райони на Донецка и Луганска области на Украйна”.

Това е поредното доказателство за това, че републиката се е състояла като държава. Днешният ден е поредната стъпка към световното признаване на нашия суверенитет.

Решението на Владимир Путин е ярка илюстрация на това, кой именно за нас е братски народ.

Жителите на Донбас за тези 3 години се измориха от ужасите на войната, от постоянните обстрели, носещи кръв, от болката, загубата и разрушенията… Украинската страна, освен че не предприема никакви стъпки, насочени към помиряване с Луганск и Донецк, всячески се опитва да вгорчи живота на населението на републиките.

Междувременно в Крим се проведоха два митинга в подкрепа на ЛНР И ДНР.

Едната от акциите се проведе в Севастопол, където инициативната група сърба хората с помощта на социалните мрежи. Участниците приеха декларация, адресирана до руския президент. В обръщението до Путин се казва, че „минските споразумения към днешен ден не се изпълняват и не гарантират мира на многострадалната земя на Донбас”.

Другата акция се проведе в Евпатория. В своето обръщение събралите се призоваха мисията на ОССЕ да спре кръвопролитията и „кървавия геноцид срещу руския народ, организиран от киевския режим”. Събралите се също предупредиха президента на Украйна Петро Порошенко, че той няма да избяга от разплатата за военните престъпления в Донбас.

На фона на тези събития над 20 000 души излязоха по улиците на Донецк, за да заявят на Запада за престъпленията на украинската армия. Митингът започна с минута мълчание за жертвите на украинската армия. Хората настояха от европейските партньори на Украйна да окажат натиск върху Киев, който безнаказано атакува градовете и селищата в Донбас.

Само в ДНР през последното денонощие ВСУ е откривало огън близо 2000 пъти. Пострадали са населени пунктове по линията на разграничаване – Ясиноватая и Яковлевка. Украинските силоваци обстрелват мирните жители с едрокалибрени оръжия.

В рамките на Мюнхенската конференция по сигурността стана ясно, че е постигнато ново споразумение за примирие в Донбас. Напредък в реализирането на минските споразумения обаче няма.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че на срещата на външните министри на Русия, Германия, Украйна и Франция не е постигнат прогрес. Но страните са съгласували въвеждането от 20 февруари на режим на прекратяване на огъня в Донбас.
„Днес отбелязахме, че, за съжаление, големи резултати по взетите в Берлин решения не са постигнати. Все пак има и позитивна новина. Контактната група за пореден път се споразумя, че на 20 февруари ще започне режим на прекратяване на огъня и ще започне изтеглянето на тежкото въоръжение. Активно подкрепихме това решение, но, естествено, изразихме убеждение, че този път не трябва да се допуска срив на усилията. Ще видим какво ще направят страните”, каза Лавров.
Превод и редакция: БЛИЦ


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.