“Калашников” представи специално возило за разгонване на демонстрации

"Калашников" представи специално возило за разгонване на демонстрации
Руският концерн “Калашников”, който е част от държавната корпорация “Ростех”, започна самостоятелна разработка на специална техника за полицията

Става дума за бронираното возило “Щит”, предназначено главно да помага на поличейските части да въвеждат ред по улиците на градове.Инженерите от “Калашников” създадоха универсален автомобил “Щит” за ефективно разпръскване на протести, прераснали в насилие. Според различни оценки в момента тя е най-добрата в света и няма равностоен аналог сред съществуващата техника, предназначена за подобни цели.

Освен значителния експортен потенциал, очаква се определено количество от тази техника да бъде закупена от руското МВР.

В света има голяма необходимост от такива автомобили, както и от друго оборудване за личната защита на полицаите. В “Калашников” решиха, че това е сериозен повод за разширяване на асортимента на компанията в тази насока, което в крайна сметка ще повиши доходите ѝ.

Благодарение на мониторинга на актуалната ситуация в света, който се основава на анализирането на опита, натрупан в процеса на борба срещу съвременните форми на демонстрации и протести с насилие, е създадена много интересна концепция на автомобил, който според производителите може много ефективно да отговаря на всички предизвикателства. Освен платформата “Щит”, руските инженери разработват и различни решения за цялото семейство бронирани колесни превозни средства.

Тъй като засега няма точни данни за техническите характеристики на возилото, в разглеждането им можем да се осланяме на достъпните прес снимки, предоставени от концерна.

Специалната машина “Щит” представлява изцяло брониран камион. В предната му част, както при булдозерите, се намира стоманен щит с водно оръдие отгоре. В зависимост от условията (ширината на улицата и т.н.) този щит може да се свива и да се разтегля – максимално до ширина от 8 м, което с височина от 4,5 м изглежда внушително на улицата.

Зад него може да се скрие група от 40 полицаи. Знае се, че той разполага и с балистична защита от стрелково оръжие, което може да се окаже в ръцете на демонстрантите, както и устойчивост срещу коктейли “Молотов” и други запалими вещества.

От вътрешната страна на щита има стъпало, на което може да се качат полицаите в пълно бойно снаряжение. На нивото на очите им се намират отвори с бронирано стъкло.

Щитът се управлява със специален електрически моторен хидравличен блок, който предава командите на оператора, намиращ се на пасажерската седалка или извън машината. Освен това операторът дистанционно управлява водното оръдие на върха на щита. За него се използва брониран резервоар за вода с капацитет от 5000 л, поставен върху шаси за камион.

Предполага се, че в особено защитените части на машината и модула с водното оръдие има камери с висока резолюция, които изпращат на дисплея на оператора снимки, позволяващи да се контролира ситуацията пред возилото.


Loading...

Автомобилът има отверстия за разпръскване на сълзотворен газ и стреляне с гумени куршуми, както и залсепяващи светлини, високоговорители и полицейски сирени. / bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.