Как National Interest оцениха руските хиперзвукови противокорабни ракети „Циркон“

Как National Interest оцениха руските хиперзвукови противокорабни ракети "Циркон"
Руските хиперзвукови противокорабни ракети „Циркон“ представляват сериозна заплаха за всеки флот, въпреки липсата на ядрена бойна глава, пише изданието National Interest (NI).

Американската публикация, цитирана от РИА „Новости“, отбелязва преди всичко свойствата на скоростта на оръжието. „Циркон“ са способни да достигат 5 Маха (пет пъти по-висока от скоростта на звука – бел. ред.).

По този показател те ще надминат другите модерни противокорабни ракети „Оникс“. В същото време руските военни обещават, че скоростта на „Циркон“ ще може да достига и до 9 Маха.

„Летенето със скорост над 5 Маха ще осигури толкова много кинетична енергия, че дори пълна с бетон бойна глава ще предизвика мощна експлозия, когато удари земята или направи дупка в самолетоносач“, подчертава авторът на статията.

Изданието припомня, че е изключително трудно да се изгради защита срещу хиперзвукови оръжия поради тяхната маневреност.

„Това е като да стреляш с куршум в куршум“, се казва в публикацията.

NI сочи още, че с ракетите „Циркон“ ще бъде оборудвано и друго най-ново руско оръжие – подводниците от проекта „Ясен“. Преди време изданието нарече тези плавателни средства „най-страшната подводница“ на руския флот.

Тези подводници могат да останат незабелязани за няколко месеца под вода. Авторът на статията нарича комбинацията от „Циркон“ и подводниците от проекта „Ясен“ „мълчаливия убиец“.

„Циркон“ е хиперзвукова ракета, обхватът на която ще бъде до 1000 километра. Очаква се тя да бъде монтирана както на надводни, така и на подводни съдове на руския флот.

Изделията по проект „Ясен“ са серия руски многоцелеви подводници от четвърто поколение. Водещият плавателен съд на проекта – ядрената подводница „Северодвинск“ – влезе във флота през 2014 година.

Тази есен се очаква да бъде приета и подводницата „Казан“, изградена по модернизирания проект „Ясен-М“.

Като част от тази серия руският флот трябва да получи и подводниците „Новосибирск“, „Красноярск“, „Архангелск“, „Перм“, „Уляновск“ и още два плавателни съда. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.