Какво знаем за новата руска винтовка, създадена за войната с терористите в Сирия

Какво знаем за новата руска винтовка, създадена за войната с терористите в Сирия
Става въпрос за леко и компактно оръжие, което поразява цели на разстояние 1,5 км.

В рамките на оръжейно изложение в Москва в началото на октомври руската оръжейна компания Lobaev Arms представи снайперската винтовка TSVL-8 Сталинград със скъсена цев. Тя е разработена за спецчастите, които воюват с терористите в Сирия и в Близкия изток.

Винтовката попада за първи път в ръцете на спецназовците години по-рано в рамките на закрити изпитания на един от полигоните в предградията на Москва. Тогава тя е представена на военни, върнали се от командировка в Саудитската арабска република, като един от вариантите за подмяна на текущите винтовки (част от тях – чуждо производство).

„Задачата беше да се създаде оръжие за боеприпасите .338 Lapua Magnum, което да позволи с лекота да се поразяват цели на разстояние 1,5 км. Новата винтовка трябваше да е по-лека и по-къса от тези, които са на въоръжение, тъй като по време на бойни действия големите оръжия създават неудобство при десантирането с техника и при работа в тесни пространства“, разказа пред Russia Beyond главният инженер на Lobaev Arms Юрий Синичкин.

Бойна употреба

В крайна сметка инженерите скъсяват цевта до 500 мм и намаляват разстоянието между нарезите в цевта, която изстрелва 300-грамовият куршум със скорост на полета, достигаща 1 км/с . Получава се винтовка с тегло малко над 5 кг, която може да поразява противника на дистанция от практически 2 км.

„Далечината на стрелбата зависи от навиците на стрелеца. Например, в Чечения момчетата поразиха „обект“ с TSVL-8 на разстояние 1740 м. Това никак не е зле, като се има предвид заявеното разстояние от 1,5 км“, допълни главният инженер.

Конструкторите не разглеждат TSVL-8 като вариант за подмяна на остарелите пехотни снайперски винтовки СВД, които руското военно министерство планира да замени.

„Тя не подхожда за „търкаляне в калта“ и открит бой на полето, а пехотата често работи в подобни условия. Това е оръжие, предназначено за спецназовците, които трябва за броени секунди да ликвидират врага от укритие“, отбеляза Синичкин.

Компанията планира да продава винтовката и в чужбина, но за момента не разкрива към кои държави се е насочила.

„Можем да я продаваме на частни клиенти както в Азия, така и в НАТО. Клиентът сам трябва да реши въпроса с документите за износ от Русия“, казват от завода.

Според инженерите от компанията „европейските“ снайперски винтовки в лицето на Steyr Mannlicher отстъпват на тяхното изделие по тегло. Те твърдят, че TSVL-8 имат много по-малък откат в сравнение с конкурентите. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.