Историята на един марш

Историята на един марш
КОЯ Е СЛАВЯНКАТА В “ПРОЩАНИЕ СЛАВЯНКИ”?

Най-популярният марш в света безспорно е „Прощание славянки”! Мнозина още мислят, че той е създаден за руската армия и е посветен на руската жена, но не е така.

На 5 октомври 1912г започва Балканската война ,в която българската армия мобилизира над 600000 български мъже, които се бият на различни фронтове и жънат победи над Турция!

Това е българската „отечествена” война! Тя предизвиква бурни реакции в целия свят и особено в Русия, където се записват стотици доброволци. Роднини на воините от 122-ри Тамбовски пехотен/мускетарски/ полк , сражаващ се в Руско-турската война, също заминават доброволци за България.

Никому неизвестният щабен тръбач от VII Тамбовски кавалерийско полк, 28-годишният Василий Агапкин , е въодушевен от победите на българската армия над армията на турската империя и той замисля да създаде свой марш. За него няма нищо по-тъжно от раздялата на българските воини с техните майки, сестри, жени, любими… И той създава марша ”Прощание славянки”!

За първи път маршът е изпълнен в град Тамбов по време на строеви преглед през 1912г. Само за месеци той набира огромна популярност със своята мелодичност, напевност, темброво-динамичен контраст и плавност. През 1915г е издадена и първата грамофонна плоча с този марш. След това плочите се разграбват като топли пирожки, а маршът придобива световна известност!

Първоначално маршът се изпълнява само като мелодия, без думи. Текстът/или по-точно текстовете/ са написани по-късно. Нещо повече – по време на Първата световна война , на Октомврийската революция от 1917г и Гражданската война, маршът се ползва с огромна популярност и сред белите и сред червените. Под името „Сибирски марш” се изпълнява в частите на адмирал Колчак!

Днес този марш се счита за шедьовър в световната музикална култура и нещо като музикална визитна картичка на Русия. Маршът е обявен за официален химн на Тамбовска област. Всяка година там се провежда международен фестивал на духовите оркестри, посветен на този марш! На фестивала през 2012г в гр.Перм, Владимир Шишкин – внук на Василий Агапкин, изпраща до организаторите писмо от неговата майка-Аза Свредлова /Агапкина/, в което се казва:

” Много сме радостни, че този фестивал започна и завърши с марша, който дядо ми е написал още през 1912г за ознаменуване на Балканската война”!

Всички паради в Русия , в т.ч. и най-важният: този на Червения площад на 9-ти май, започват с „Прощание славянки”! Под неговите звуци заминават международните влакове от Москва и кораби по Волга. На въпроса: защо този марш е така обичан по света, един капелмайстор отговаря така:” В него има някаква магнетичност, каквато има в усмивката на Мона Лиза!”
А какво става с Василий Агапкин? На 7 ноември 1941г на Червения площад се провежда историческия военен парад, от който войските директно заминават за фронта. Василий Агапкин ръководи специален оркестър, но маршът ”Прощание славянки” така и не се изпълнява.

Всички сме гледали и помним вълнуващия момент от историческия Парад на победата на 24 юни 1945г, когато хитлеристките знамена бяха захвърлени поз мавзолея, под режещите звуци на барабанен оркестър,чийто ръководител е полк.В.Агапкин! Но и на този парад маршът не се изпълнява. Става ясно , че има някаква забрана”отгоре”.
През 1957г излиза известният филм ”Летят жерави”. Съзнателно или не авторите му са озвучили определени кадри с „Прощание славянки”. И така забраната пада и маршът заживява своя втори живот.

През 1951г , по слуха на Василий Агапкин, е настроена мелодиката на Спаската кула на Кремъл.

Василий Агапкин умира през 1964 и е погребан във Ваганковото гробище в Москва. Всеки, който е добре запознат с консервативните руски традиции знае че това е огромно признание, като се има предвид, че там са погребани най-известните руски синове и дъщери: Владимир Висоцки, Сергей Есенин, Булат Окуджава….На паметника на Василий Агапкин са изсечени нотите от първите тактове на „Прощание славянки”!

Всъщност, защо разказвам всичко това? Защото, уважаеми сънародници, безспорен факт е , че най-известният марш в света е написан за България! Той възпява българската жена , славянката, която изпрати по фронтовете на Балканската война над 600 хиляди свои синове.
„Славянката”-това са нашите баби и прабаби!

Маршът възпява подвига на тези 48000 истински българи, които загинаха във войната. В тази война е участвал и моят дядо Стефан!

Тогава възниква страшният въпрос: защо никой у нас не се сеща за това? През 2012г отбелязахме 100 – годишнината от Балканската война! Да сте чули нещо за този марш? Колко и кои са музикалните произведения, посветени на Балканската война , която е не само военна победа, но и победа на освободения български дух? Защо никой досега не е посетил и не се е поклонил на гроба на Василий Агапкин в Москва? Би трябвало отдавна съответните институции , в т.ч. музеи, движение „Русофили” и др. , да проявят инициатива.
Нищо подобно! Мълчание и тишина!

Преди един век един неизвестен руски тръбач от стотици километри разбра, удиви се и се поклони на подвига на „братята българи” и ги възпя в марш-легенда! Ние както винаги се ослушваме и отново чакаме някой от Брюксел да ни каже какво да правим. Отбелязваме „традиционния” български празник-Хелоуин, пеем „традиционната” българска песен „Jingle Bells” и внимаваме да не засегнем някого!

О,неразумний и юроде! Поради что се срамиш от победите и възпяването на българските воини и жени? Защо не припознаеш „Прощание славянки „ като свой марш?
Написано от Иван Велчев/
ПРИЛОЖЕНИ СНИМКИ:
01. Български жени изпращат мъжете си по фронтовeте на Балканската война/1912т/
02. Василий Агапкин

От “Пътят към Отечеството ”

От” Добринка Атанасова”


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.