Дронове спасяват човешки животи не само в армията + ВИДЕО

Дронове спасяват човешки животи не само в армията


Създадоха медицински дрон с дефибрилатор
Бързината, с която се развиват гражданските дронове е удивителна. Само допреди 2-3 години, когато тези машини започнаха тепърва да навлизат в масова употреба, едва ли някой е предполагал колко популярни, харесвани и успешни ще се окажат те. Все повече хора ги използват за най-разнообразни дейности – от фотография, през охранителна дейност до… първа помощ.

Холандски учени успяха да създадат уникален дрон снабден с дефибрилатор. Неговото предназначение е да помага и спасява живота на хора със сърдечни проблеми, които се нуждаят от спешна медицинска помощ моментално. Безброй животи са били загубени само защото линейката, заради задръствания или други проблеми, не е успяла да пристигне на време, а лекарският екип да помогне на хора изпаднали в беда. Именно затова холандците са измислили решение на този проблем – щом се получи сигнал за човек със сърдечни проблеми, който има нужда от лекарска помощ, до него ще се изпраща специален дрон, снабден с дефибрилатор, директно от болницата. Дронът ще бъде управляван от оператор, който ще дава инструкции на болния, ако е в съзнание, или на хората около него.

Освен с дефибрилатор, безпилотния самолет ще е снабден и с други инструменти за оказване на първа помощ. По този начин ще може бързо и ефикасно да се окаже бърза помощ на даден човек, докато се изчаква пристигането на лекарите. Дронът е боядисан в цветовете на холандската спешна помощ, за да се различава от далеч. Летателният апарат се задвижва от шест витла и е способен да носи до 4 кг. полезен товар, както и да лети със скорост до 100 км/ч. Цената му е нищожна за това, което предлага и за животите, които може да спаси – 19 хил. долара. Оборудван е с камера и високоговорители, които да помагат на операторите да дават напътствия на хората, които помагат на пострадалия. Лети със специална GPS система, директно до мястото или адреса на болния и дори не се налага да бъде ръчно управляван. Той вече е готов, но не е изпробван в реални условия, защото законът в Холандия не позволява употребата на дронове в градска среда, но се очаква това да бъде променено.
войни.бг
Според учените, които са го създали, статистиките показват, че над 800 хил. граждани на Европейския съюз получават сърдечен удар годишно. От тях – едва 8% оцеляват. Но благодарение на този дрон, шансът на човек, получил сърдечен удар, да оцелее, се повишава от 8 до 80% – единствено заради навременната реакция. Един такъв апарат може да покрива територия в радиус от 12 квадратни километра, в рамките на една минута. Това означава, че ако проектът се задейства, всички хора, които живеят в радиуса на дрона, повишават шанса си за живот след претърпян сърдечен удар десетократно.

„Ако можем да стигнем за минути до пациента, което е най-критичното време за получилите сърдечен удар, ние можем да спасим много човешки животи и да улесним събирането на пациенти и работата на бърза помощ. Технологиите, които спасяват такива хора, като дефибрилатора, вече могат да бъдат достатъчно малки, че да се поберат в един дрон“, коментират създателите на проекта.

Прототипът вече се радва на голям интерес от страна на много болници, включително от службата за спешна помощ в Амстердам. И макар за момента да се предлага само експериментална версия с дефибрилатор, самата идея за дрон, който оказва спешна медицинска помощ е феноменална, коментират експерти. Някои от тях дори вече придвиждат, че именно това ще е бъдещето на спешната помощ и след години тази технология ще помогне да бъдат спасени безброй хора. Ако този проект се окаже успешен, нищо чудно в бъдеще да има специални дронове, оборудвани с кислородни маски за лице, за помощ на хора, притиснати в капана на горяща сграда или с инжекции пълни с инсулин за страдащи от диабет. За момента обаче, въпреки че идеята е повече от добра, пред реализирането й стоят много проблеми, най-вече правни.

Независимо от това създателите на дрона с дефибрилатор се надяват, че в следващите 5 години техните безпилотни самолети ще полетят из цяла Холандия и ще спасят хиляди човешки животи. А след време… защо не и в останалата част от света?

Източник: security.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.