Драгунов

Драгунов


СВД или Снайперската пушка на Драгунов (на руски Снайперская винтовка Драгунова) е модел руска снайперска пушка.

Създадена въз основата на автоматите Калашников (АК-47) от Евгений Фьодорович Драгунов през 1963г.
Влиза в серийно производство през 1964 година и се произвежда до днес. Драгунов е полуавтоматична с газово-възвратен механизъм и е предназначена за унищожаване на отдалечени цели.

Снабдена е с оптичен мерник ПСО-1 и има ефективна стрелба над 1200 метра. Боеприпасите са 7, 62 мм с начална скорост 830 м/с. Използва се по време на Виетнамската война, Съветската инвазия в Афганистан и войната в Югославия.

Първоначално е била на въоръжение във всички страни членки на бившият Варшавски договор.
Лиценз за производство са имали Китай и Иран, а към този момент се използва в армиите на повече от 26 държави.Драгунов 1

Когато отряд от Съветската армия е бил на операция, с него задължително е имало по един войник със СВД, специално обучен да работи с него.
Замисълът за по един такъв войник в отряд е бил с цел да се увеличи ефективния обхват на 600 и повече метра ( без Драгунов ефективния обсег е бил 300 метра заради ограничения на АК-47 ).
В този случай СВД не се е използвал точно като снайпериска винтовка, но това все пак е първия пример за снайперист.Драгунов

Технически характеристики :
Калибър – 7.62x54R брой на нарезите 4 стъпка на нарезите – 240мм за тежки куршуми, 320 мм ( стандартно) и 420 мм за свръхлеки куршуми дължина на цевта – 620 мм.
Прицелна далекобойност с оптически прицел – 1300 м с пластинчат мерник – 1200 начална скорост на куршума 830 m/sec до 3800 м куршума има достатъчна енергия да убие или рани човек маса на пушката без нож, с оптически прицел ПСО1 и празен пълнител 4,3 кг.

Вместимост на пълнителя 10 патрона.
Дължина на пушката без нож-байонет – 1220 мм с поставен нож-байонет – 1370 мм маса на патрона 21.8 гр маса на куршума – 9.6гр ( ЛПС куршум със стоманен сърдечник ) маса на барутния заряд 3.1гр време на полета на куршума до 1300 м – 3,26 сек. увеличение на оптическия прицел 4х ( ПСО1) размер на полето – 6градуса фокусно разстояние от окуляра до окото – около 70 мм маса на оптическия прицел – 616 гр.
Това е легендарно оръжие на което името му винаги ще се споменава с уважение и респект !


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.