Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО

Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО

Над един милиард долара са похарчили за оръжие от Ислямска държава !
Правителствата на страните от Централна и Източна Европа сa продали „безпрецедентно“ количество оръжия и боеприпаси за Близкия изток през последните години, подхранвайки въоръжените конфликти в размирния регион, твърди новият доклад на „Болкан инсайт“ – Балканската мрежа за разследваща журналистика (доклада вижте тук).

Според констатациите на екипа от репортери от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и на Проекта за докладване на организираната престъпност и отчитане на корупцията (OCCRP), група от европейски страни, водени от Хърватия и Чехия, вкл. и България, са насочвали оръжието си към региона от 2012 година насам.

Оттогава те са натрупали над 1 милиарда американски долара от тези продажби, въпреки че някои от оръжията попадат в ръцете на терористи от Ислямска държава.

Докладът, озаглавен „Изкарване на прехраната чрез убийства: каналът за оръжия към Близкия Изток на стойност 1,2 милиарда евро” (Making a Killing: The 1.2 Billion Euros Arms Pipeline to Middle East), е плод на едногодишо проучване. Той „за пръв път” разкрива, че дузини самолети са излитали от летища в Източна Европа, за да пренасят смъртоносен товар „до Турция и държави от Близкия Изток, които от своя страна са канализирали оръжията в бруталните граждански войни в Сирия и Йемен.”

Видеото към изготвения доклад:

Според доклада правителствата на държавите, които са продавали оръжията, са били напълно наясно с това къде в крайна сметка отива износът им.

„Лицензите за износ на оръжие, които би трябвало да гарантират окончателната дестинация на стоката, са били предоставени въпреки изобилните доказателства, че боеприпасите биват отклонени към сирийски и други въоръжени групировки, обвинявани в извършването на зверства и масово потъпкване на човешките права”, се пише в доклада. Експертите, които са разгледали събраните доказателства по време на разследването, са се съгласили, че търговията е „почти със сигурност незаконна”.

Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО

„Доказателствата говорят за систематично отклоняване на оръжията към военни групировки, обвинявани в сериозни нарушения на човешките права. Ако действителността е такава, търговията е незаконна по силата на Споразумението за търговия с оръжия на ООН и международното право,” коментира Патрик Уилкън, изследовател в Амнести Интернешънъл.

Повечето оръжия са изпращани към Саудитска Арабия, която се е сдобила с около 18 500 ракетни установки, 10 000 автомата АК-47, 300 танка и 250 зенитни оръдия, както и други оръжия и боеприпаси, получени от осем държави от Източна и Централна Европа. В това число влизат Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия:
Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО

Доставките към Саудитска Арабия:
Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО

Освен към Саудитска Арабия, оръжията са изпращани също така към Йордания, Обединените арабски емирства и Турция. „Четирите държави, които получават доставките, са ключови снабдители на оръжия за Сирия и Йемен,” коментират авторите на доклада, добавяйки че „преди 2012 г. те никога или почти никога не са закупували от Централна и Източна Европа.”

BIRN и OCCRP предупреждават, че темповете на търговията не са спаднали и някои от най-големите сделки са били одобрени през 2015 г.

Според доклада след като смъртоносният товар се приземи в споменатите четири страни от Близкия Изток, той бива пренасочван към Сирия. Оръжията и боеприпасите „преминават през два тайни командни пункта, разположени в Йордания и Турция и наречени Центрове за военни операции,” твърди докладът, позовавайки се на Робърт Стивън Форд, бившия американски посланик в Сирия.

Твърди се, че оттам оръжията биват доставяни до сирийската граница по земя или чрез военни самолети. Някои от тях са предназначени за използване от Свободната сирийска армия, твърди един от нейните командири в Алепо, който е заявил пред BIRN и OCCRP, че оръжията се разпределят от централен контролен щаб в Сирия. Командирът, пожелал да запази своята анонимност от съображения за сигурност, споделя: „Не се интересуваме от коя държава идват доставките, знаем само, че са от Източна Европа.”
Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEОРазследващият екип е идентифицирал оръжия и боеприпаси, произведени в Централна и Източна Европа, в ръцете на бойци от Свободната сирийска армия в над 50 видеоклипа и снимки, публикувани в социалните мрежи. Авторите на доклада добавят, че някои терористични групировки – като ан-Нусра и Ислямска държава – също разполагат с такива оръжия.

„Обозначаването на някои от оръжията – разкриващо произхода и датата на производство – разкрива, че значително количество от тях са били произведени през 2015 г.” Саудитска Арабия е изпращала оръжия, произведени в Централна и Източна Европа, също така и на своите съюзници в Йемен.

Според Форд търговията с оръжия е „координирана от ЦРУ, Турция и държави от Персийския залив чрез центрове в Йордания и Турция.” В действителност обаче „често” биват изпозвани обиколни маршрути, добави той.

Според доклада ролята на Вашингтон може да е дори по-голяма. Неговите автори твърдят, че САЩ директно са закупували „военни материали” от Източна Европа и са ги доставяли „в големи количества” в Сирия чрез своето Командване на силите за специални операции (SOCOM).

Като част от тайните доставки на оръжия в Сирия, SOCOM е поръчала няколко товарни кораба от пристанища в Румъния и България за пренасянето на 4700 тона оръжия и боеприпаси, включително тежки картечници, ракетни установки, минохвъргачки и гранати.
Доклад на „Болкан инсайт“: България продава оръжие на „Ислямска Държава”! + ВИДEО


Loading...

Източник:  blife.eu/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.