ГОТВЕТЕ СЕ! Решено е: 3 години допълнителна служба в българската армия!

ГОТВЕТЕ СЕ! Решено е: 3 години допълнителна служба в българската армия!
РЕШИХА ГО ОТ РАЗ: ОЩЕ 3 ГОДИНИ СЛУЖБА В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!

Фрогоко: Някои ще служат в армията повече от ген. Добри Джуров

Войниците и матросите ще служат до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65. Всички военнослужещи ще служат с по три години над сегашната пределна възраст за военно звание, предвижда проект на изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Условието е да не са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по КСО по съобщава pan.bg.

За сведение – даже армейски генерал Добри Джуров служи в армията по-малко. Роденият през 1916 г. социалистически министър на отбраната бе в редовете на войската до ноември 1990 г.

Все пак се предвижда компромис. В преходите и заключителни документи на проекта е записано, че пределната възраст за военна служба на военнослужещите, които към датата на влизане в сила на промените са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред, това информира още сайта Otbrana.com

На военна служба ще се приемат кандидати не по-възрастни от 40 години, независимо дали са офицери, сержанти или войници.

Промените предвиждат още военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които са на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок от 1 година.

След това се уволнява. Придобитата квалификация продължава да бъде изискване за назначаване на по-висока длъжност, но на първо място вече няма да е тя, а интересът на службата.

Пределната възраст за военна служба на войниците (матросите става 49 години, на сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери – 58; офицерите със звание „майор“ („капитан III ранг“) – 58 години; на офицерите със звание „подполковник“ („капитан II ранг“) – 58 години; на офицерите със звание „полковник“ („капитан I ранг“) – 59 години; на офицерите със звание „бригаден генерал“- 61 години; на офицерите със звание „генерал-майор“ („контраадмирал“) – 61 години; офицерите със звание „генерал-лейтенант“ („вицеадмирал“) – 62 години и на офицерите със звание „генерал“ („адмирал“) – 65 години. А пределната възраст за офицерите с военно звание „полковник/капитан I ранг“, които заемат длъжност, за която се изисква хабилитация става 65 години. / opoznaybulgaria.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.