В Русия направиха радар, невидим за самолетите и дроновете

В Русия направиха радар, невидим за самолетите и дроновете
В Русия създадоха пасивна радиолокационна станция „Тропа“, която е невидима за самолети и разузнавателни дронове.

Това съобщи пред РИА „Новости“ генералният директор на компанията-разработчик „ОКБ-Планета“ Александър Петров.

„Идеята е проста – използва се отражението от телевизионните и мобилните връзки – радио-локационната станция работи на базата на прием на сигнала, без да излъчва нищо, т.е. тя „не се вижда и не се чува“, каза той.

Станцията вече успешно е преминала изпитания, в които е прихванала сигнал от самолет, отразен от комуникационни съоръжения в градски очертания.

„Интерес от потенциални купувачи има“, отбеляза c.

Според него сред тях са не само силови структури, но и частни клиенти, които искат да гарантират неприкосновеността на личния си живот и не искат „да бъдат наблюдавани от дронове“.

Прочетете още: Руският „летящ радар“ А-100 става „невидим“!

Главното предимство на перспективния въздушен радар (ДРЛОиУ) А-100 „Премиер“ е неговата незабележимост на вражеските радари. Първият летящ прототип на най-новата модификация на самолет Ил-76 влиза във фаза на изпитания.

„Едно от основните предимства на системата е нейната невидимост на радарите. За А-100 са направени и усъвършенствани специфични технологии за производство на радиопрозрачни обтекатели с големи размери“, твърди информиран източник, цитиран от „Интерфакс„.

Характеристиките на „Премиер“ се пазят в тайна, но е добре известно, че основните му бойни параметри (обхват на откриване на въздушни и морски цели, брой обекти, които могат да бъдат наблюдавани едновременно, скоростта на обработка на информация и пр.) са значително подобрени спрямо предходния модел А-50.

„А-100 може да открива цели във всеки диапазон на скорост и височина при условия на силни смущения. Никоя друга система в света няма такива възможности“, казва събеседник на агенцията.

Първият полет на самолета-лаборатория Ил-76 с апаратурата „Премиер“ е реализиран през ноември 2017 година от летището на авиационния научнотехнически център „Бериев“ в Таганрок, където се произвеждат и обслужват всички руски „летящи радари“. Що се отнася до външния вид, новата система се различава от А-50 с по-големия диаметър на горния радар (който му спечели прозвището „самолет-гъба“) и с допълнителни антени над пилотската кабина и в опашката на самолета.

Електронното оборудване на А-100 е проектирано от концерн „Вега“. Благодарение на специфичната антенна система радарът може бързо да увеличава обхвата на наблюдение в желаната посока. „Премиер“ може да открива изтребители на разстояние от 600 км и кораби на 400 километра.

Първите тестове на новия „летящ радар“ за руските ВКС преминаха успешно, съобщиха от военното ведомство. Всички системи са в изправност.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.