В Русия е разработена нова технология за защита на Земята от астероиди

В Русия е разработена нова технология за защита на Земята от астероиди


Сибирски учени предлагат унищожаване на астероидите в орбита при отдалечаване от Земята. Взрив с необходимата мощност може да бъде осъществен само с ядрено оръжие, което засега е забранено в космическото пространство.
През следващите 185 години през сферата на притегляне на нашата планета ще минат 39 астероида. Един от вариантите за защита – унищожаване на опасните космически тела в орбита при отдалечаване от Земята – е предложен неотдавна от сибирски учени.

11 хил. обекта над Земята

Броят астероиди, приближаващи нашата планета, е над 11 хиляди. Част от тях представляват реална опасност за Земята. Въз основа на изследванията на орбитите са разкрити 39 такива астероида.
Вероятността огромен къс да се приближи до нашата планета незабелязано практически е равна на нула. Но появяването на тела с диаметър по-малък от 300 метра може да бъде неочаквано за човечеството. Такъв астероид в случай на падане може да изтрие от лицето на Земята мегаполис или цяла държава.


Loading...

Над решението на въпроса за това, как да се промени траекторията на движение на заплашващия планетата „небесен странник“, работи голям брой учени в различни страни на света. Изборът на начина на защита зависи от размера на астероида: той или може да бъде отклонен, или раздробен.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.