Военният министър с коментар за действията на НАТО и възможен конфликт с Русия

Военният министър с коментар за действията на НАТО и възможен конфликт с Русия
Военният министър коментира действията на НАТО, който предвид конфликта между Русия и Украйна, разполага военни сили в европейски държави, които са членки на алианса.

Увеличаването на военното присъствие, което НАТО обявява, е по-скоро политическо послание, не толкова военна мярка. Целта на тези обявени мерки е да се демонстрира солидарността на НАТО и да бъде ясно заявено, че това е възпиращ потенциал – НАТО дава чисто политическа заявка, че се гледа много сериозно на сигурността на всички държави членки. Това коментира в „Седмицата“ на Дарик радио министърът на отбраната Стефан Янев.

„През последните месеци вероятно бяха дадени грешни послания към хората – внушения, че едва ли не нещо изключително заплашително се случва и едва ли не ще се стидне до ситуация, в която неизбежно страните членки от НАТО, включително България, вървят към война. По-малко информираните хора много бързо могат да влязат в графата на уплашените хора“, посочи Янев.

По думите му има опасност от възможен конфликт на територията на Украйна, Русия и съседните държави, но непосредствена опасност по отношение на държавите членки на НАТО няма.

„Най-лошият мир е по-добър от една добра война. В този смисъл никой не иска да има конфликт, защото, ако такъв се случи, макар и без пряка заплаха към нашите граници, все пак икономическите и социалните последици ще се усетят в целия регион“, заяви министърът на отбраната.

Стефан Янев коментира и предстоящия в събота телефонен разговор между Байдън и Путин на фона на ново предупреждение от САЩ, че Русия е готова едва ли не да нападне по време на олимпиадата.

„Нашата информация за това, което се случва в Украйна по отношение на подготовката на страната е, че общо взето тяхната оценка е, че нещата не са толкова неизбежни, но разбира се всяка оценка е относителна и е на базата на информацията с която човек разполага. Ако има наистина такава опасност, аз привествам такъв разговор“, коментира Янев.

Той посочи, че България приветства дипломатическите отношения за разрешаване на такъв тип кризи. „Ако се опре до военния инструмент, там нещата винаги са по-тежки като последици за всички участници в конфликта“, добави Янев, пише Novini.bg.

Според министъра на отбраната всяка една държава, ако иска да развива своята икономика, ако иска да бъде възприета по нормален и равнопоставен начин в системата на международните отношения, трябва да има своя достатъчно добре развит, според нейните възможности, военен инструмент.

Според анализатори военни действия няма да има заради факта, че Русия има необходимост от около един милион души войници, а не 130 хиляди, както се твърди, за да предприеме такива действия. На въпроса адекватна ли е при това положение реакцията на НАТО, Стефан Янев отговори така: „Към момента да, защото НАТО като цяло единственото, което прави и заявява от военна гледна точка, е че ще предприеме мерки за демонстрация на възпиращ потенциал, но това е пътят за даване на път на дипломацията“.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.