Бойният опит блиндира БМП-3: руската армия се сдобива с допълнителна „броня“

Бойният опит блиндира БМП-3: руската армия се сдобива с допълнителна "броня"
Руските бойни машини за пехотата БМП-3 вече са с допълнителна бронезащита, разработена на базата на опита от антитерористичната операция в Сирия.

Това съобщи главният конструктор на АО „Специално конструкторско бюро по машиностроене“ Сергей Абдулов, цитиран от „Взгляд„.

Защитата предвижда допълнителни противокумулативни решетки и стоманени екрани, които могат да издържат удар от РПГ, предаде ТАСС.

Според Абдулов предстои да бъде подписан договор за доставка на комплекти с такава защита за нуждите на руските войски.

Главният конструктор отбеляза още, че обезпечаването на допълнителна защита е продиктувано от опита, натрупан по време на антитерористичната операция в Сирия.

БМП-3 е руски боен автомобил за пехотата тим амфибия, който е пряк наследник на БМП-1 и БМП-2. Влиза на въоръжение в съветската войска още през 1987 г., когато за първи път е показана пред публиката Основното ѝ предназначение е борба срещу широк спектър от бронирани цели, включително летящи обекти. В основната си конфигурация БМП-3 е въоръжен с оръдия 1А70 със 100 мм калибър и автоматични оръдия 2А42 с 30 мм калибър. Напоследък има експерименти по вграждане на съвременния купол „Епоха“, както и новото оръдие с извънредни технически и тактически характеристики АУ-220 с впечатляващия калибър от 57 мм.

Разберете и какъв ще бъде БМП-3 след модернизацията за милиони!

Съветската бойна машина на пехотата ще се превърне в роботизирано чудовище с оръдие, на чийто изстрел няма да може да издържи нито един БТР или БМП в света.

Комисия в руското министерство на отбраната разглежда варианти за модернизация и „роботизация“ на съветските БМП-3. Най-перспективен сред вариантите е машина с необитаем боен 57-мм модул АУ-220М.

Какво представлява машината и за какво е нужна

БМП-3 е мобилно бронирано средство за транспортиране на пехотата до фронтовата линия и едно от средствата за пробив на противниковата отбрана. Обновената машина и нейният боен модел представляват нещо средно между колесен бронетранспортьор и тежък гъсеничен танк.

Според източник на Russia Beyond от руския отбранително-промишлен комплекс БМП-3 в момента фактически се превръща в автоматичен „оръдеен купол“ на колела с необитаема кула и това го прави една от ключовите машини на фронтовата линия.

Какъв ще бъде обновеният БМП-3

„В момента оръжейниците тестват 57-мм оръдие и снарядите за него в действие. Например бойният модул АУ-220М дава на машината скорострелност до 80 изстрела на артилерийски бойни снаряди в минута с далечина на стрелбата до 12 км“, каза събеседникът на Russia Beyond.

В момента руската армия „експериментира с калибъра“ за лекобронираните БМП-та и БТР-и. По-рано всички бойни машини от този тип бяха въоръжени или с 30-мм, или с 100-мм оръдия. В първия случай мощта на оръдието бе недостатъчна не можеше да пробие редица бронирани комплекти на съвременни образци; а във втория – излишна, което на свой ред се отразяваше негативно върху скорострелността, групирането и редица други показатели.

Появата на „новия калибър“ за оръдието на лекобронираната техника сериозно повишава поразяващите фактори на снаряда и отваря възможности за създаването на съвършено нов тип боеприпаси. БМП-3 (с новото въоръжение) ще е със снаряди с дистанционен взривател, управляеми снаряди и др.

„Например машината може да изпрати към целта 10 снаряда с дистанционно управляеми взриватели и по команда да възпламени всички заряди едновременно! Ще се появят и редица коректируеми боеприпаси, които ще могат да променят траекторията на полета към целта“, допълни той.

Освен това бойният модул на БМП-3 ще бъде автоматичен и необитаем. Това означава, че по време на бойни действия екипажът ще се намира в най-тежко бронираната част на машината и ще води огън по целите от екрана на своите бордови компютри. Типът на боеприпасите ще се избира от пулта за управление в зависимост от изменението на ситуацията на бойното поле.

„Черешката на тортата е възможността този боен модул да се инсталира на платформите на БМП, БТР „Курганец“ и „Бумеранг“. Оръдието може да се интегрира и на бойни хеликоптери, самолети и кораби вместо предишните 30-мм оръдия. Всичко това е напълно реално“, допълни събеседникът на Russia Beyond.

Потенциално всеки съветски модел БМП-3 може да бъде усъвършенстван до образеца, показан на видеото в материала. Става въпрос за хиляди машини в Русия и в чуждестранните армии, където Москва доставя своето оръжие.

Новата БМП-3 ще може да води огън от място, на ход и дори от вода. За машината нямат никакво значение условията и времето от денонощието – дъжд, сняг, киша, силно слънце. А възможността бойните модули да се управляват дистанционно с помощта на джойстик през монитора на компютъра превръща съветското чудовище в пълноценен роботизиран комплекс, който може да решава целия спектър от бойни задачи без участието на екипажа.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.