Американски експерт: Вероятно ще има тежки последствия за F-22 от близък въздушен бой със Су-35

Американски експерт: Вероятно ще има тежки последствия за F-22 от близък въздушен бой със Су-35
Су-35 би имал преимущество над американския изтребител от пето поколение F-22 Raptor, ако им се наложи да се срещнат във въздушен бой, пише автор от изданието Business Insider.

Миналия вторник американските изтребители-невидимки F-22  съпроводиха руски бомбардировачи Ту-95 недалеч от Аляска, около които са кръжели и изтребители Су-35.

Според американското издание F-22 притежава невероятни възможности в маневрирането във въздуха и запазването на “невидимостта си” във всички диапазони, скриваща го от враговете на разстояние. Това го прави най-опасният боен самолет на САЩ, отбелязва авторът, като обаче добавя, че тези характеристики не играят решаваща роля в съвременната реалност, цитира РИА “Новости”.

Така, при изпълнение на прехват изтребителят трябва да се доближи до самолет, застрашаващ въздушното му пространство, и да му съобщи по радиовръзката: “Обърнете или ще трябва да вземем мерки”. След това обикновено самолетът се накланя настрани и показва ракетите под крилото си. Да, но всички ракети и бомби на F-22 се съхраняват във вътрешността му.

Що се касае до руския Су-35, той носи повече ракети от американския изтребител и лесно може да покаже на прехванатия самолет, че е въоръжен. И, ако формалният прехват се превърне в реален въздушен бой, F-22 ще го започне в много неблагоприятни условия.

Освен това маневреността на руския изтребител му дава допълнителни шансове и при избягването на вражеските ракети, и в близкия въздушен бой.

Същевременно авторът отбелязва, че сам по себе си фактът, че Су-35 може по-добре да маневрира и да носи повече ракети, не означава, че автоматично ще спечели в боя.

Възможностите на F-22 и неговите пилоти, които са в състава на едни от най-добрите ВВС, несъмнено му дават шансове в такова противостояние, гласи материалът. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BGвоенният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.