Американски анализатори оцениха предимствата и недостатъците на C-400

Американски анализатори оцениха предимствата и недостатъците на C-400
Експертите от Stratfor отбелязват уязвимостта на руските комплекси в случай на използването им извън интегрирани системи за противовъздушна отбрана (ПВО), както и ниска ефективност срещу нисколетящи ракети.

Американската частна аналитична компания Stratfor заяви, че руските зенитни ракетни системи С-400 са ефективни само ако са изпълнени определени условия. Това се посочва в статия, публикувана на официалния сайт на компанията.

Според Stratfor системите С-400 имат безспорни предимства, включително възможността да поразяват цели от различен клас, както и голям радиус на действие.

Въпреки това, според анализаторите на компанията, комплексите могат да бъдат уязвими, ако се използват извън интегрирани системи за ПВО (системи за ПВО, при които всички части са взаимно свързани и могат да обменят информация). Stratfor също така посочва ниската ефективност на C-400 срещу нисколетящи ракети.

Въпреки това, както се отбелязва в статията, тези зенитни ракетни комплекси се представят добре в борбата срещу големи цели, близко разположени една до друга, ако са част от интегрирани системи за ПВО.

Като примери за страни, които могат успешно да използват всички предимства на системите С-400, анализаторите на Stratfor посочват ​​Русия, Китай и Турция, които наскоро подписаха договор за тяхното закупуване.

Турция е първата страна-членка на НАТО, която получи С-400 от Русия, предназначени да унищожават авиация, крилати и балистични ракети, както и наземни цели.

САЩ се опитаха да попречат на Турция да закупи C-400. Вашингтон многократно предупреди Анкара, че в случай на придобиване на тези системи, САЩ могат да наложат различни санкции на Турция. Освен това става въпрос за възможно прекратяване на продажбата на Турция на изтребител-бомбардировача от пето поколение F-35.

Турция вече е поръчала 30 самолета F-35 от възможни 100. F-35 е многоцелева бойна машина от пето поколение, проектирана с технология за намаляване на видимостта и способна да носи ядрени оръжия.

Още осем страни взеха участие в проекта за нейното създаване: Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това тези самолети ще бъдат закупени от Израел и Япония. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.