С какво оръжие ще отидат чуждестранните военни на Армейските международни игри

С какво оръжие ще отидат чуждестранните военни на Армейските международни игри
След по-малко от месец на територията на Русия, Китай, Беларус, Казахстан и Азербайджан ще стартират Третите Армейски международни игри

Тази година в тях ще вземат участие отбори от 27 държави, които ще се състезават в 28 дисциплини – от станалия знаменит „Танков биатлон” до конкурса за армейски готвачи „Полева кухня”.

Танковете

Както и в миналите години, по-голямата част от „реквизита” – бойна техника, екипировка и стрелково оръжие – ще бъде предоставено от руското МО. Друга част, като китайските танкове Type-96A миналите две години, ще бъдат докарани. Те са приети на въоръжение през 1997 г. и постепенно заместват остарелите Type-80, Type-85 и Type-88. Заедно с още по-новия Type-99 ще съставляват основата на танковите войски на Китай.

По своите основни възли и агрегати Type-96 е съпоставим с руския Т-72 последна модификация. Неговото основно въоръжение – оръдието ZPT-98 – е не лицензионно копие на съветското 125-мм гладкоцевно оръдие 2А46М. Дизеловият двигател също е развитие на руски двигател. Усилена е бронезащитата на корпуса, инсталирана е съвременна система за управление на огъня.

Оръдието на Type-96 е малко по-точно от руското, но последната версия на Т-72Б3 превъзхожда китайската машина по скорост и маневреност.

Тази година в „Танковия биатлон” за първи път ще участва екип от Индия с руските танкове Т-90С „Bhishma“  – експортният вариант на руския Т-90.

Снайперската пушка SR-25

Тази година в състезанията за снайперисти на полигона Отар в Казахстан повечето състезатели ще използват руските СВД. За първи път обаче ще участват четири снайперски двойки от Тайланд, които ще си донесат своите самозарядни SR-25. Те са произведени в САЩ на базата на полуавтомата AR-15. Двете оръжия са с еднакъв калибър (7,62 мм), но руското е с малко по-мощен патрон заради 3 мм по-голяма дължина (54 мм срещу 51 мм).

Корвета Hamzeh

Иранските моряци ще дебютират на състезанията в Каспийско море наравно с отборите на опитните Русия, Казахстан и Азербайджан. Правилото изисква състезаващите се кораби да се полират в нормите: водоизместване – 1000 тона и екипаж до 60 души. От Русия ще участва малките ракетни кораби (МРК) от проекта „Буян-М” – „Град Свияжск” и „Углич” с водоизместване 949 тона.

Иран няма в Каспийско море кораби с такъв тонаж с изключение на корветата Hamzeh с водоизместване 580 тона. Корабът е във военния флот от 1965 г, преди това дълги години е служил като яхта на шаха Реза Пахлави. За стрелба по морски мишени има 20-мм оръдие.

Едва ли обаче Hamzeh може да съставлява конкуренция на новите и съвършени руски МРК. Затова не е изключено, че на съревнованията ще го заменят фрегатите Bayandor и Naghdi с далеч по-сериозните 76-мм оръдия. Тяхното водоизместване превишава „лимита” с почти 150 тона, обаче за Игрите може да бъдат олекотени със сваляне на всичко излишно.

Бомбардировач Xian H-6K

Тази година в конкурса за военни летци „Авиадартс“ на китайска територия ще участват само Русия и Китай. За руските самолети и вертолети се знае практически всичко, но за китайската техника не се говори абсолютно нищо. Изключение правят най-новите бомбардировачи Xian H-6K, чието участие в „Авиадарс” е потвърдено от телевизия „Звезда”.

Този самолет е последен модел на класическия Н-6, създаден на основата на съветския реактивен бомбардировач Ту-16 (1952 г). Обновената машина е снабдена с мощни двигатели Д-30КП2 руско производство. Максимално бойно натоварване – 12 тона.

Тези самолети ще участват в дисциплините „Атака на земна (морска) цел” и полет по маршрут с променлив профил за въздушно разузнаване”.
По публикации в чужди медии


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.